Baixada de les temperatures i vent a les Terres de l'Ebre

L'entrada d'aire fred àrtic afectarà a tot el país des d'avui i durant tot el cap de setmana

Avís per vent a les Terres de l'Ebre.
Avís per vent a les Terres de l'Ebre. | AEMET
Aguaita.cat
18 de març del 2021
Actualitzat a les 11:33h
L'últim sospir de l'hivern es farà notar este cap de setmana amb baixada de temperatures, vent i algun episodi de precipitacions a les Terres de l'Ebre. L'extens anticicló centrat a les Illes Britàniques donarà lloc a l'arribada d'aire fred del centre i nord d'Europa, pel qual l'entrada d'aire fred àrtic ens deixarà temperatures de fins a zero graus sobre els 1.500 metres d'altitud durant tot el cap de setmana. A l'Ebre, fins diumenge les temperatures màximes baixaran una mitjana de cinc graus, mentre que les mínimes fregaran els zero. A partir de diumenge la temperatura tendirà a recuperar-se progressivament.

A banda, segons el Meteocat, es formarà un centre de baixes pressions al Mediterrani occidental i nord d'Àfrica que afavorirà l'arribada de precipitacions a Catalunya. A les quatre comarques ebrenques ha disminuït el risc de precipitació respecte al que es preveia a principis de setmana, tot i que segons alguns models podria ploure arreu del territori i nevar als Ports.

Actualment no hi ha cap avís activat del Servei Meteorològic del Meteocat que afecten les Terres de l'Ebre, però sí un avís actiu per vent de l'AEMET per divendres, de vuit del matí a vuit de la nit, que apunten ratxes superiors als 80 quilòmetres per hora de nord-oest.
 
Previsió a Catalunya
Amb aquest escenari, divendres al matí ja es preveuen nevades al Pirineu. A partir de migdia la precipitació s'estendrà de manera dispersa i localment en forma de xàfec a altres punts de la depressió Central, així com a punts del litoral i del prelitoral, amb una cota de neu que puntualment podria baixar fins als 600 metres. Dissabte les precipitacions quedaran restringides al Pirineu, on seguiran essent en forma de neu, i desapareixeran de la resta del territori.

Pel que fa al descens de la temperatura, començarà dijous i tocarà fons dissabte, quan les glaçades seran extenses a bona part de la Depressió Central, Pirineu i Prepirineu, i puntuals al prelitoral. Quant al vent, divendres s'imposarà el component nord moderat amb intervals forts, sobretot al Pirineu i als dos extrems del litoral i prelitoral. A la resta el vent serà fluix i variable. Dissabte s'imposarà el component nord en general, sobretot de gregal moderat amb cops forts. La situació marítima s'alterarà divendres i sobretot dissabte, quan es preveuen onades màximes de més de 2,5 metres.
 
Davant la incertesa observada en els models meteorològics es recomana seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció, així com l'evolució dels Avisos de Situació Meteorològica de Perill.