Els agents socioeducatius d'Amposta treballen per combatre el consum de drogues en l'adolescència

La Taula Socioeducativa crea un grup motor de treball per abordar problemes com el consum de drogues, l'abandonament escolar o l'impacte de la Covid entre el jovent de forma comunitària

per Aguaita.cat , Amposta, 16 de març de 2021 a les 10:54 |
Les persones membres de la Taula Socioeducativa d'Amposta, durant la reunió de la setmana passada. | Cedida
Els agents socioeducatius d'Amposta es van reunir, la setmana passada, en la segona trobada de la Taula socioeducativa per debatre temes com el consum de drogues, l'abandonament escolar o l'impacte del coronavirus entre els més joves. Un total de 63 persones, entre professionals de salut, d'ensenyament i centres educatius, de serveis socials, i d'entitats socials i culturals, a més de tècnics del mateix ajuntament, van assistir a aquesta jornada de treball per tractar qüestions que incideixen en la vida diària dels infants i adolescents i les seves famílies.

Un dels punts de l'ordre del dia va ser la presentació i anàlisi per part del departament d'Inclusió Social de la URV de les dades obtingudes arran del projecte islandès de prevenció del consum d'alcohol, tabac i altres drogues en la població adolescent i que conforma una de les accions dins del Programa de prevenció Planet Youth. Este programa ha començat amb l'estudi de les condicions de vida de la població adolescent per mitjà de la participació de la totalitat dels centres educatius de secundària d'Amposta, permetent detectar aquells factors de risc i de protecció dels joves i les seves famílies per evitar el consum d'estes substàncies. Paral·lelament a l'exposició del projecte, dins la Taula Socioeducativa es va iniciar la creació d'un grup motor de treball entre tots els diferents agents, que seran els encarregats de dissenyar aquelles polítiques comunitàries preventives necessàries.


D'altra banda, la Taula Socioeducativa també va focalitzar la seva atenció en l'absentisme i abandonament escolar prematur. Així, es va explicar a totes les persones membres la creació d'un grup motor del Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur i se'ls va emplaçar a formar-ne part en cas de sentir-se interpel·lats. El Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur parteix de la hipòtesi que l'absentisme escolar prematur es reduirà si tots els agents de la comunitat treballen plegats i en xarxa. Dins el marc de la diagnosi del Pla d'Infància i Adolescència ja s'ha començat a treballar per fer la diagnosi de la situació, contactant amb joves amb perfils d'abandonament perquè participen en la investigació així com els recursos tècnics que estan treballant amb estos joves.

La Taula també va servir perquè els centres educatius i epidemiologia valoressin la situació dels dos primers trimestres de l'any i posessin l'èmfasi amb l'impacte de la covid-19 entre el jovent. Així, es van presentar els treballs audiovisuals que l'alumnat d'Esardi ha realitzat, en col·laboració amb els departaments de Salut i Educació, per desestigmatitzar els joves com a responsables de la propagació de la covid i posar en relleu l'impacte emocional que la pandèmia està provocant entre aquest sector de la població.


La Taula Socioeducativa, impulsada per les àrees de Drets Socials i Ciutadania, Serveis Socials i Salut, Educació i Joventut de l'Ajuntament d'Amposta, treballa des del setembre de l'any passat amb el convenciment que només amb la suma de l'esforç de tota la comunitat, tant des del reconeixement mutu i l'expertesa dels recursos tècnics, la implicació de la ciutadania i l'aprovació de les institucions incorporant aquests temes a l'agenda política i aportant recursos, seran capaços de potenciar els factors de protecció i minorar els factors de risc per tal de millorar la vida dels infants, adolescents i joves.

 

Participació