Cinc iniciatives ebrenques, reconegudes amb els distintius de l'Estratègia marítima de Catalunya 2030

Els distintius busquen reconèixer les iniciatives que treballen en projectes resilients i sostenibles relacionats amb la mar

Confraria de pescadors Sant Joan, a Deltebre.
Confraria de pescadors Sant Joan, a Deltebre. | Cedida
Aguaita.cat
15 de març del 2021
Actualitzat a les 12:17h
Cinc iniciatives dels Grups d'Acció Local Pesquer Mar de l'Ebre (GALP) han estat reconegudes per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb els distintius de l'Estratègia marítima de Catalunya 2030 (EMC). En concret, la Generalitat ha premiat la creació d'una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre; l'habilitació d'un espai per dur a terme la transformació, elaboració i comercialització de productes derivats de la pesca, de la Peixateria Magdalena Nos Paris; la presentació del projecte "El patrimoni etnològic de la Mar de l'Ebre. Una eina de posada en valor i divulgació de l'activitat pesquera", de l'Ajuntament de la Ràpita; així com la iniciativa "Construcció i adaptació del restaurant mariner Mestral a l'Ametlla de Mar" i la diversificació de l'activitat del Centre de Submarinisme Plàncton Diving.

L'objectiu d'aquests distintius, que enguany s'atorguen per segon cop, és reconèixer aquelles iniciatives que hagin contribuït a la implantació de l'Estratègia marítima de Catalunya 2030, una eina consensuada entre tots els departaments de la Generalitat per impulsar un desenvolupament de l'economia blava sostenible i respectuós envers l'ús de la mar, la creació i el manteniment d'ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i un marc de governança participatiu innovador.

Els diplomes s'ha lliurat en el marc de la Jornada sobre el Desenvolupament Local Participatiu al GALP Mar de l'Ebre en què s'han avaluat els resultats i les oportunitats d'implementació de l'Estratègia marítima de Catalunya 2030 al territori.

Inversió al territori de més de 2,4 M€
En aquesta jornada, també s'ha analitzat l'estat d'execució del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) a Catalunya, els resultats d'implementar les Estratègies de Desenvolupament Local Pesquer (EDLP) a cada territori, i les futures oportunitats de finançament en el marc del FEMP. En la convocatòria d'ajuts FEMP dels GALP 2019-2020, es van aprovar 44 projectes que han generat una inversió de 2.474.755 €, dels quals 1,2 M€ són d'aportació pública.

El de les Terres de l'Ebre i el GALP Costa Brava són els únics Grups d'Acció Local Pesquers d'arreu de Catalunya, esdevenint una eina de participació territorial per definir i implementar les estratègies de desenvolupament local participatiu (EDLP), aprovades en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).