Denuncien la ubicació de 3 noves centrals eòliques en espais de la Batalla de l'Ebre, a la Terra Alta

La plataforma Terra Alta Viva denuncia que ja ha començat la implantació d'una de les centrals a la partida dels Barrancs, al terme de Vilalba dels Arcs

Maquinària i material per a l'inici de la central eòlia 'Los Barrancs' a Vilalba dels Arcs
Maquinària i material per a l'inici de la central eòlia 'Los Barrancs' a Vilalba dels Arcs | Cedida
Aguaita.cat
09 de març del 2021
Actualitzat a les 11:50h
Esta setmana han començat les obres d’una de les 3 noves centrals eòliques que es pretenen construir a la Terra Alta, concretament la central Los Barrancs situada a la partida dels Barrancs al terme de Vilalba dels Arcs, segons denuncia la Plataforma Terra Alta Viva. A la zona, ja s'han posat les fites d’ubicació dels aerogeneradors i d’ampliació de camins i s'ha constatat la presència de maquinària.

Terra Alta Viva demana la paralització d'estes 3 noves centrals eòliques que està previst ubicar-les en espais de la Batalla de l'Ebre, espais històrics que van ser claus en la batalla més dura de la Guerra Civil Espanyola i que implicarien la destrucció de fosses comunes, trinxeres i altres elements que salvaguarden la memòria històrica, segons denuncien.

Les noves centrals projectades son Los Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, les dues primeres ja disposen de la llicència d’obres dels Ajuntaments de Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca i tenen 7 i 8 aerogeneradors, respectivament. Sumant els 148 aerogeneradors instal·lats ja actualment a la comarca, la Terra Alta seria ja la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya. A més, els nous són de grans dimensions, 200 metres d'alçada, 80 metres més que els ja implantats de 120 metres.

Davant d'esta situació, que Terra Alta Viva considera totalment injusta, la plataforma denuncia, d’una banda, que la construcció de les noves centrals es deu a la negativa del govern de la Generalitat de Catalunya a aturar les centrals eòliques de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) encara que el Decret Llei 16/2019 fos derogat, tal i com demana l’associació i també moltes altres entitats d’arreu del territori.
 

Fita d'inici d'obres de la central eòlica 'Los Barrancs' a Vilalba dels Arcs Foto: Cedida



D’altra banda, també assenyalen la complicitat dels governs municipals i del Consell Comarcal de la Terra Alta "que no van posar ni han posat traves als projectes, tot i que es van aprovar per majoria dos mocions que emplaçaven a la paralització de qualsevol nova instal·lació", el primer el 20 de desembre de 2018 i el segon el 18 de maig del 2020, amb l’actual govern. Finalment, la plataforma al·lega que la DO Terra Alta va posar en marxa un contenciós que encara no ha estat resolt i, no obstant això, les obres ja han començat.

La plataforma denuncia que estes instal·lacions "són projectes especulatius que enriqueixen només a les grans empreses i que no reverteixen en el territori, hipotecant la pagesia i el futur dels pobles, de les empreses locals i dels seus habitants".

En este sentit, Terra Alta Viva vol mobilitzar la població del territori i té previst convocar noves accions de protesta, la primera prevista pel diumenge dia 14 de març sobre la qual l’associació donarà detalls durant la setmana.