Carme Forcadell

Forcadell demana «valentia» al PSOE amb els indults però admet que és «complicat»

L'expresidenta del Parlament dona per fet que els presos perdran el tercer grau quan el fiscal presente recurs al Suprem

per Aguaita.cat, 26 de febrer de 2021 a les 11:43 |
Carme Forcadell, durant l'entrevista | ACN
Carme Forcadell demana que el PSOE demostre "valentia" i tire endavant els indults. En una entrevista a l'ACN, l'expresidenta del Parlament reclama que els socialistes treballen per la mesura sobre els presos i preses independentistes, tot i que admet que és "complicat" perquè Unides Podem té "una força relativa".

L'exdirigent d'ERC dona per fet que els i les dirigents empresonades perdran el tercer grau quan el fiscal el recorra al Suprem: "Evidentment, tornarem a entrar a la presó".


D'altra banda, Forcadell condemna la violència dels aldarulls en les mobilitzacions contra l'empresonament de Pablo Hasel, però afirma que entén la "frustració" de la joventut: "Cal trobar el desllorigador perquè torne a tenir il·lusió i un projecte de vida".

Forcadell reivindica l'amnistia per davant de l'indult. Segons argumenta, l'amnistia és un "reconeixement clar" del conflicte amb l'Estat, perquè "demostra voluntat de solucionar-lo". L'expresidenta del Parlament, però, també admet que cal ser "realista" perquè la majoria al Congrés per aprovar una llei d'amnistia "no hi és". En esta línia, apunta que l'indult i la reforma del codi penal serien "pedaços", a banda que constata que fins ara el govern espanyol no ha fet "absolutament res" per apropar estes vies.


Així doncs, Forcadell encoratja el PSOE a "demostrar valentia" per tirar endavant els indults, alhora que afirma que Podem sí que hi està treballant. Ara bé, l'expresidenta parlamentària no és gaire optimita: "Tinc els meus dubtes, perquè la situació, el context i les majories són les que són, i Podem té una força relativa". I encara afegeix que veu "complicat" que arriben els indults, tot i que "no és impossible".

Forcadell dona per fet que els i les "preses polítiques" perdran la condició del tercer grau "tan aviat" com el fiscal presente recurs al Suprem: "Evidentment que tornarem a entrar a la presó, com l'altra vegada. Del Suprem no n'esperem res, perquè voldria que passéssem tots els anys tancats sense sortir ni a veure la llum del sol", ha denunciat.

Siga com siga, celebra que, de moment, els presos de Lledoners també mantinguen el tercer grau: "Va ser una decisió altament satisfactòria. Estic més contenta si els nou estem en la mateixa situació".

Mobilitzacions per Hasel

L'expresidenta de l'ANC ha lamentat la "frustració" que té el jovent, "sense perspectives ni projecte de vida" com a conseqüència de les crisis econòmiques i socials, també agreujades per la pandèmia. Forcadell, gran defensora del pacifisme i les mobilitzacions no violentes, ha reclamat que no es criminalitze la joventut ni es generalitze pels casos de vandalisme durant les mobilitzacions contra l'empresonament de Hasel. De la mateixa manera, ha reclamat que tampoc no es criminalitze tot el cos dels Mossos per les "males praxis" que diu que s'han d'investigar.

Forcadell condemna la violència però entén la "frustració" i la "ràbia" de la joventut, que se sent "desemparada". "Això és molt dur, i d'alguna manera ho intenten processar i treure. Ho entenc", ha afegit. De la mateixa manera, l'exdirigent d'ERC alerta que la violència només genera més violència, i que esta actitud "no soluciona res". Així, defensa que el pacifisme "és bo sempre, ara i abans".

Forcadell conclou que cal trobar un "desllorigador" perquè la joventut es torne a engrescar i recupere la il·lusió: "Els podem tornar a esperançar, i a buscar un projecte que els engresque".

 

Participació