Endesa estén una nova línia subterrània a Deltebre per formar una anella elèctrica

L'actuació ha suposat una inversió de 164.000 euros

Obres d'Endesa a Deltebre
Obres d'Endesa a Deltebre | Cedida
Aguaita.cat
23 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:40h
Endesa ha iniciat recentment els treballs per estendre un nou tram de línia subterrània de mitjana tensió a 25 kV a Deltebre amb l’objectiu de tancar una anella elèctrica i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a més d’un miler de clients d'este municipi del Baix Ebre. Esta actuació, que es duu a terme conjuntament amb la filial Eléctrica del Ebro, ha suposat una inversió de gairebé 164.000 euros, que se suma a la que s’ha executat a la població en els últims exercicis, i que supera ja el milió d’euros.

Així, en esta fase, la companyia elèctrica està estenent un nou tram de més d’1 quilòmetre de longitud de cablejat subterrani per tal d’enllaçar dues línies de mitjana tensió ja existents i 17 centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es puga donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Esta actuació, a més, es completa amb la reforma de dos centres de transformació amb elements d’última tecnologia. Les seues noves cel·les estan dotades d’elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. 

Aquesta no és, ni de bon tros, l’única actuació rellevant que Endesa –i també la seua filial a Tarragona Eléctrica del Ebro- està duent a terme a Deltebre. Només en el període 2017-2020, totes dues companyies han invertit, en diferents fases i múltiples iniciatives, més d’1,1 MEUR per a reformar integralment part de les infraestructures elèctriques del municipi.

Els últims treballs d’envergadura es van dur a terme durant el primer semestre de 2020, en què es van reformar també diferents centres de transformació (a alguns dels quals se’ls va incrementar la tensió d’explotació fins a 25 kV), es va renovar una línia elèctrica a la urbanització Riumar, i es van desmantellar i racionalitzar infraestructures que travessaven zones concorregudes, també es van tancar altres anelles elèctriques. El total de la reforma va beneficiar de manera directa 7.500 veïns de Deltebre.