La comunitat de regants del pantà de Riudecanyes denuncia membres de la Plataforma pel riu Siurana

Per haver participat en accions de defensa de l’aigua del riu, que forma part de la Xarxa Natura 2000

Redacció
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:11h
Una de les accions de la Plataforma per riu Siurana al pantà de Riudecanyes.
Una de les accions de la Plataforma per riu Siurana al pantà de Riudecanyes. | @riusiuranaviu.
Membres de la Plataforma pel Riu Siurana són perseguits per la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes (CRPR) amb denúncies als jutjats. Han estat citats a declarar el 17 de març d'enguany amb unes acusacions que no pretenen altra cosa que emmudir la legítima protesta popular.

Andreu Escolà, reconegut activista en defensa del territori, membre del Gepec, i Anaïs Estrems, membre de la Plataforma pel riu Siurana, ambdós grups membres de Xarxa Sud, seran cridats a declarar com a investigats al jutjat d’instrucció de Falset.

La raó de tot rau en la denúncia presentada per la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes. La querella es remunta a una acció que es va realitzar el 19 d’agost de 2017 portada a terme per la Plataforma en defensa del Siurana i el grup ecologista Gepec. L’acte reivindicava un cabal ecològic pel Siurana i la fi de l’espoli de l’aigua d’aquest riu que forma part de la Xarxa Natura 2000.


 
Cal explicar que des de l’assut de Cornudella, el 90% de l’aigua del riu Siurana és desviat del seu curs natural en direcció al canal de transvasament que el porta fins al pantà de Riudecanyes.
 
Des de Xarxa-Sud volen mostrar el seu suport i solidaritat amb Andreu Escolà i Anaïs Estrems, alhora que que denunciem la judicialització del tema amb l’única intenció d’espantar i coartar el dret a manifestació. Exigeixen una solució justa i transparent al conflicte que no suposi el sacrifici d’un territori en benefici d’un altre.
 
Hi ha una campanya de recollida de fons que aniran destinats a les despeses del procés penal.
 

Per als implicats, la Taula del Siurana és el lloc on resoldre el conflicte. Foto: Xarxa Sud.


La Taula del Siurana

La Plataforma considera que mantenir la denuncia quan s’està en el procés d’intentar resoldre el conflicte a través de la Taula del Siurana, només agreuja la situació i mostra la falta de predisposició de la CRPR per arribar a acords acceptables per a totes les parts. A més, la denuncia tracta de silenciar les accions de la Plataforma i limitar un dret tan essencial com el dret a la protesta.

La Plataforma pel Riu Siurana lluita des de l’any 2015 per denunciar l’espoli d’aigua del Riu Siurana. El 90% de l’aigua que recull el Pantà de Siurana es transvasa a la riera de Riudecanyes i és gestionada per la comunitat de regants del pantà de riudecanyes, una entitat privada que busca només el seu propi benefici. Per resoldre el conflicte, el desembre del 2018 es va constituir la Taula del Siurana com a mecanisme de treball per establir una proposta de consens.

Després de gairebé un any sense convocar la Taula del Siurana, la Plataforma es pregunta si hi ha un interès real en la resolució del problema de l’aigua del riu Siurana, no només per part del CRPR sinó també per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’ACA no ha implementat actuacions de protecció d'aquest riu per a evitar una sagnia que posa en perill la seva pròpia existència i  a més ha deixat en via morta la Taula del Siurana.

Al Priorat demanen una gestió justa, sostenible i transparent de l’aigua i recordem que el Riu Siurana en la seva totalitat, forma part de la Xarxa Natura 2000 i que la legislació ambiental obliga a les administracions a vetllar per la seva conservació.