El Servei Bàsic d’Atenció Social de la Ràpita ha atès el 2020 més de 1.500 persones, el 10,20% de la població empadronada

Les situacions de pobresa i de vulnerabilitat econòmica són les que han requerit més atenció per part d'este servei

per Redacció, La Ràpita | 16 de febrer de 2021 a les 17:09 |
Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Servei Bàsic d’Atenció Social de la Ràpita ha atès 1.525 persones (901 dones i 624 homes), és a dir, el 10,20% de la població empadronada al municipi, durant l’any 2020. Les situacions de pobresa i de vulnerabilitat econòmica són les que han requerit més atenció per part d'este servei, problemàtiques agreujades per la crisi de la covid-19, ja que el confinament inicial i les mesures aplicades posteriorment han suposat un increment de demandes al servei de caràcter econòmic per fer front a les necessitats bàsiques. Per això, l’Ajuntament de la Ràpita ha ampliat les línies d’ajuts per cobrir les carències de les persones o famílies ateses. La regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs, explica que “des del SBAS hem fet 4.184 actuacions durant el 2020, sobretot les que fan referència a la valoració de la situació, la informació, l’orientació, l’assessorament, la tramitació d’ajuts i prestacions, i la derivació als recursos corresponents en funció de les necessitats detectades”.

Un dels ajuts prestats és La Botigueta, el qual està destinat a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació a persones en situació de risc econòmic o social. A l’inici de l’any, el pressupost era de 6.000 €, però d’acord amb la situació, els ajuts de La Botigueta s’han convocat tres vegades amb un pressupost total de 21.000 €, els quals han beneficiat 113 famílies. Des de la Regidoria de Polítiques Socials i Igualtat es treballa de manera coordinada amb les tres entitats del Tercer Sector que hi ha al municipi, a les quals s’han derivat 336 famílies, la majoria d’elles amb infants a càrrec, segons informa l'Ajuntament en un comunicat. 


D’altra banda, a causa de la pandèmia, es va ampliar el pressupost d’ajuts dineraris directes per pal·liar les situacions de necessitats bàsiques. El pressupost de l’any 2019 era de 17.000 € i el de l’any 2020 ha ascendit a 58.000 €. En total s’han tramitat 128 sol·licituds per fer front a les despeses de lloguer, llum, aigua, etc. A més, des del SBAS s'han fet més de 1100 informes de valoració de situació de pobresa energètica i s’han emès un total de 48 certificats acreditatius de circumstàncies especials per a la sol·licitud del bo social. 

Amb relació a l'habitatge, des de Serveis Socials s’han tramitat 62 ajuts i s’han derivat 36 famílies a l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal del Montsià per tal de poder sol·licitar els ajuts de lloguer i prestacions d’urgència. A la Ràpita hi ha catorze famílies en procés judicial iniciat per desnonaments, des del SBAS s’han emès els informes corresponents valorant la situació de vulnerabilitat d’aquestes famílies. 

 

Participació