Primera reunió de la DO Terra Alta amb grups polítics després de la crida contra la massificació eòlica

Lluís Salvadó, vicesecretari general de coordinació interna d'Esquerra i ha expressat la voluntat de crear un pacte nacional que permeti compartir tota la informació i repartir els parcs eòlics, així com la resta d’energies renovables, per tot el territori.

1200_1612943941DOTA-ERC-10
1200_1612943941DOTA-ERC-10
Aguaita.cat
12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:12h
Una delegació d’Esquerra Republicana de Catalunya, encapçalada per Lluís Salvadó, vicesecretari general de coordinació interna del partit i diputat al Parlament de Catalunya per Tarragona, Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, i Albert Salvador, director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, s’ha reunit esta setmana amb representants del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta per tal d’abordar, entre altres qüestions, la problemàtica de la massificació eòlica que patix la comarca.  

La Terra Alta, amb 12.000 habitants -enfront dels 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700 km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya.

Els representats polítics han analitzat la situació que viu la comarca, assegurant que la gestió de les llicències hauria d’estar desvinculada de qui gestiona l’energia. Salvadó ha explicat que la intenció del seu partit, si arriben al govern, és la d’integrar la gestió de les energies renovables en un sol departament, així com establir les línies per a la transició ecològica al llarg dels pròxims anys, ja que la Unió Europea aspira arribar a 2050 amb "zero emissions netes" de gasos d’efecte d’hivernacle, objectiu inclòs al European Grean Deal i en consonància amb l’Acord de París.  

En este punt, des de la DO Terra Alta s’ha insistit en la importància de la correcta gestió energètica. Des de la Terra Alta s’està a favor de les energies renovables com a recurs per a la salvaguarda del medi ambient, però la distribució ha de ser equitativa entre territoris. La Terra Alta, amb 12.000 habitants -enfront dels 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700 km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya.
   

En este sentit, Salvadó ha expressat la voluntat del partit de crear un pacte nacional que permeti compartir tota la informació i repartir els parcs eòlics, així com la resta d’energies renovables, per tot el territori.  

Resposta d’altres formacions polítiques 

Els representants d’ERC han estat els únics, fins al moment, a reunir-se amb el Consell Regulador després de rebre la carta. Altres partits polítics, però, també han enviat els seus missatges als responsables de la DO. Ha estat el cas, per exemple, del PDeCat, amb una comunicació signada per Carles Luz, alcalde de Gandesa i número 2 del partit a les llistes de Tarragona i l’Ebre per a les properes eleccions, qui ha deixat clara que la posició de la formació és contrària a la massificació eòlica i que aposten “per una energia verda i sostenible però no a qualsevol preu”.  

Per la seva banda, des del PSC s’ha enviat una comunicació mostrant la voluntat de portar a terme reunions amb la DO un cop passades les eleccions, malgrat la urgència de la qüestió al territori.