Balanç positiu dels primers mesos de vida de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre

Des del passat juliol, s'han impulsat diverses accions per al desplegament de la nova tecnologia, amb possibles casos d'ús en les zones rurals del territori

Un antena de telecomunicacions de cinquena generació (5G).
Un antena de telecomunicacions de cinquena generació (5G). | Arxiu
Aguaita.cat
29 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:42h
Esta setmana s'ha celebrat la segona reunió del Comitè Estratègic de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre, després de la presentació pública del projecte el juliol de l'any passat. Ha estat una trobada telemàtica per presentar i valorar les tasques desenvolupades fins al moment i definir la planificació d'activitats dels sis mesos vinents.

Fins ara, el projecte CoEbreLab 5G Rural (nom de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre) ha impulsat la formació sobre el 5G amb sessions de nivell bàsic orientades a representants d'empreses i treballadors públics, així com a alumnes de formació professional del territori. S'ha treballat també de forma especial en assessorar a l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que dona suport i representa als onze Grups d'Acció Local (GAL) catalans. A més, s'han implementat tasques de suport a ajuntaments i consells comarcals ebrencs per analitzar i conèixer les accions de desplegament de la tecnologia 5G i s'ha donat suport a l'estratègia de dinamització econòmica de la Ribera d'Ebre. 

Durant este període, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha iniciat les obres d'adequació d'espais, d'instal·lació elèctrica, climatització i xarxa informàtica de la nau que té en propietat al Polígon del Molló situada a cavall entre els termes de Móra la Nova i Tivissa i que ha d'esdevenir el centre neuràlgic del desplegament de la tecnologia 5G a les Terres de l'Ebre. "En només sis mesos hem fet molta feina gràcies a la implicació dels diversos agents que formen part del Comitè Estratègic. Som conscients que estem definint una estratègia per transformar la nostra economia", ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Ara, un cop finalitzats els treballs d'adequació de la nau del Molló, es procedirà a la instal·lació d'antenes de tecnologia mòbil 5G en mode indoor per donar cobertura interna a la nau de 2.000 m². Esta tasca es realitza gràcies a la col·laboració entre el Consell Comarcal i la Fundació i2CAT, seguint les premisses del projecte finançat amb un ajut del PUOSC de foment de la dinamització econòmica seguint els objectius marcats pel projecte Àrea 5G.
 

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre Gemma Carim fent una visita les obres del 5G del polig Foto: ACN



Durant el primer semestre del 2021 també està previst la instal·lació de diferents antenes i radioenllaços de 5G per cobrir tot el polígon industrial de 36 ha. En una tercera fase, ja a finals del 2021, es realitzarà la connexió a alta velocitat des de la nau amb l'edifici del Consell Comarcal a 3 km de distància situat a l'altre costat del riu Ebre a Móra d'Ebre. Amb estos tres tipus de connexions es pretén testejar les tres bandes de freqüència que es comercialitzaran per a la tecnologia 5G, cadascuna amb característiques diferents de distàncies de cobertura segons la seua velocitat i fiabilitat. Amb esta infraestructura es pretén disposar un espai on poder fer accions de difusió, de formació i de dinamització de la tecnologia 5G amb agents de tot l'entorn rural català, professorat i alumnes de formació professional, recerca amb diferents universitats, així com testatge amb nous productes amb empreses prioritzant aquelles situades al territori.

Una altra de les tasques importants fetes durant el 2020 és la de tallers temàtics per analitzar problemàtiques de diferents sectors de l'entorn rural. Amb les conclusions extretes d'aquests tallers es crearan petits grups de treball que combinaran experts en temàtiques rurals amb expert en tecnologia 5G per trobar solucions tecnològiques a reptes o necessitats captades.

Els pròxims mesos, el Comitè Estratègic de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre es planteja atraure a la indústria digital i tecnològica del territori per al desenvolupament de solucions sobre tecnologia 5G amb vocació de servei finalista, A més, vol treballar pilots que proven la cobertura en temes ja proposats com rutes senderistes i bicicleta, espais amb masies de turisme rural separades dels nuclis, zones especials per a casos d'emergència, carreteres rurals, etc.

L'Àrea 5G Terres de l'Ebre és una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i dins de l'Estratègia 5G de Catalunya, el Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. En la reunió del 25 de gener passat es van incorporar a aquest comitè com a impulsors l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) i la Diputació de Tarragona, sumant un membre més al costat del Consorci per la dinamització del polígon del Molló de Móra la Nova i Tivissa que ja va formar part en la primera reunió del juliol.