La DO Terra Alta denuncia el tancament del portal de participació en l'avaluació ambiental per part de Territori

L'entitat advertix que es vulnera el dret a l'accés a la informació ambiental de la ciutadania

Seu de la DO Terra Alta, a Gandesa.
Seu de la DO Terra Alta, a Gandesa. | S.B.
Redacció
21 de gener del 2021
Actualitzat a les 16:14h
El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta ha presentat una denúncia formal davant la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) pel tancament del Portal de Participació en l'avaluació ambiental prèvia dels projectes de renovables. Recorden que l'eina facilita la transparència, el control, seguiment i accés a la documentació de plans, programes i projectes amb incidència ambiental però des del mes de desembre es no es pot accedir a la documentació del projectes i s'ha de sol·licitar a l'administració i esperar resposta. La DO alerta que es discrimina els projectes d'energies renovable perquè altres plans i projectes si que se sotmeten a consultes prèvies de manera oberta a la web.

La DO Terra Alta denuncia que des del mes de desembre passat no es pot consultar la documentació de projectes de renovables que se sotmeten a consultes prèvies, una vulneració "del dret d'accés a la informació ambiental de la ciutadania" que entra en conflicte amb diverses normes europees.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat es va publicar una nota aclaridora al respecte on es justifica que en esta fase prèvia dels projectes, "la publicitat i la participació és restringida". El Consell Regulador demana que se cite el precepte legal en què es basa esta decisió ja que fins i tot el decret llei 16/2019 de l'emergència climàtica no determinaria este  règim "de participació restringida". "Portar a terme esta restricció arbitrària opera en detriment de l'existència d'una participació efectiva i real", recorda el Consell Regulador.

Des de la DO del vi es recrimina que "tancar les portes a esta participació és un retrocés que pot comportar que projectes amb poc recorregut per les seues incompatibilitats puguen arribar a fases més avançades de la seua tramitació administrativa, factor que també comporta una disminució en l'eficiència de l'administració pública en detriment del territori afectat".