El Museu de la Pauma obre inscripcions per a la temporada de tallers 2021

Si la pandèmia ho permet, el primer taller, de màscares boscanes, es durà a terme el 6 i 7 de març

Alguns dels objectes artesanals que s'han treballat en els cursos organitzats pel Museu de la Pauma del Mas de Barberans
Alguns dels objectes artesanals que s'han treballat en els cursos organitzats pel Museu de la Pauma del Mas de Barberans | Cedida
Aguaita.cat
14 de gener del 2021
Actualitzat a les 12:23h
El Museu de la Pauma del Mas de Barberans ja té enllestida la programació de tallers i activitats que durà a terme, amb permís de la pandèmia, al llarg d'este 2021.

De fet, este divendres 15 de gener s’obren les inscripcions a través de la pàgina web del Museu i els primers tallers començaran, si la situació de crisi sanitària ho permet, el proper mes de març. Es tracta d’un programa on queda àmpliament reflectida l’aposta del Museu  per fusionar tradició i modernitat  i es manté i s’amplia, després de l’èxit de l’any passat, l’oferta del taller A llatar que passa d’un a dos caps de setmana al mes. L’objectiu d'este taller, impartit per les artesanes del Museu, és apropar el museu al públic del territori i al mateix temps ajudar a consolidar el col·lectiu local d’artesanes de la pauma.

Davant la situació de pandèmia, s’han limitat a vuit o menys les places dels tallers, d’acord amb les normes sanitàries, i sempre que es puga es realitzaran total o parcialment a la terrassa del museu per tal de reduir encara més qualsevol risc de contagi. El primer taller programat és el de màscares boscanes que tindrà lloc el cap de setmana del 6 i 7 de març.

L'elaboració de màscares amb fibres vegetals ha estat els últims anys una constant en la vida del museu que ha explorat diferents materials per crear-les. Este 2021, el taller de màscares estarà impartit per Simone Simons, artista i artesana de fibres vegetals especialitzada en espart; i Maria Pons, escenògrafa. L’han pensat com un workshop, en què cada participant realitzarà una màscara a partir de les característiques de la figura que vol representar i podrà experimentar en diverses fibres vegetals, així com en diferents tècniques per manipular-les.

També força experimental serà el taller que el mes de maig impartirà Tim Johnson. L’artista d’origen anglès s’ha inspirat en una tècnica poc habitual que es fa servir a Portugal i Turquia i proposa elaborar una bossa o cistella que combina trena i nus teixint una gran varietat de materials tous, com ara el jonc, l’espart i diferents plantes de la família de les cyperus.
 

Imatge de les polseres creades per Mariona Velasco Foto: Cedida



Ajornat a causa de la pandèmia, este 2021 s’ha tornat a programar el taller de polseres amb tiges de vímet, a càrrec de l’artesana  Mariona Velasco, un taller que explora la versatilitat d'este material tintat amb diferents colors la qual cosa permet crear geometries variables i alhora aprofundir en el camp de la joieria a partir de les fibres vegetals.

Pel que fa a les tècniques més tradicionals, especialment interessant serà el taller sobre cistelleria de mar que el cap de setmana del 5 i 6 de juny impartirà l’artesà Josep Mercader. Els assistents aprendran com fer una cofa de palangre amb malla triangular, una tècnica emprada tradicionalment pels pescadors de la costa mediterrània. Josep Mercader és un estudiós d'esta tècnica i porta molts anys investigant-la amb l'objectiu de preservar i documentar tots els materials, tècniques, paraules i formes i així poder transmetre de manera precisa tots els coneixements acumulats dels pescadors artesans, al llarg dels segles.

Per Setmana Santa, taller infantil

Com tots els anys la Setmana Santa marca un punt d’inflexió al Museu de la Pauma i per això es programen tallers adreçats a un públic més familiar. Enguany, n’hi haurà dos, el tradicional taller per elaborar un cabasset a càrrec d’Artpauma, i un altre d’infantil, a càrrec de les artesanes del Museu que consistirà en elaborar un burret amb pauma i altres materials.

L’elaboració d’una cistella per a rovellons a càrrec de Joan Farré és un dels tallers clàssics de la tardor del Mas de Barberans i enguany s’ha programat per al novembre. També s’ha mantingut a la programació el taller de detalls nadalencs, que cada any imparteixen les artesanes del Museu.

Fibrescampus

Menció a banda, es mereixen els tallers programats dins el Fibrescampus, que tindrà lloc a finals de juliol i principis d’agost coincidint amb la setmana anterior al Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. Enguany, el Fibrescampus deixa de banda el seu component més internacional per posar el focus en artesans i artesanes d’arreu de l’Estat, com una mostra de suport al sector en estos temps difícils que ens ha tocat viure.

Així, s’han programat dos tallers al voltant de l’artesania de la pauma, un a càrrec de les artesanes d’Artpauma per elaborar un cistell per a la piscina, un element que es va popularitzar als anys 70; i un altre a càrrec d’Antonio Rodríguez que donarà a conèixer diferents tècniques del treball de la pauma de les quals no es té constància que mai s’hagen fet servir a les Terres de l’Ebre. Així es proposarà als assistents d'este taller elaborar una safata de base rectangular, cosida fent angles de 90 graus. També es treballarà la manera de començar la llata perquè quede fusionada i no muntada al cosir-la, entre altres aspectes.

Els altres tallers programats al Fibrescampus estan relacionats amb l’ús d’ampolles. Així tindrem artesans del taller d’espart de la Universitat Popular d’Albacete que ensenyaran com folrar una ampolla o una carbassa amb espart, una pràctica molt utilitzada a la zona de la Manxa, on l’aigua o el vi eren un recurs essencial per a pastors i pagesos que per protegir ampolles, garrafes o carabasses les folraven amb llates  d’espart cru o picat. Paral·lelament, dos dels grans mestres de la cistelleria catalana, Paco Trepat i Joan Farré, impartiran un segon taller opcional per tal d’elaborar amb vímet un ampoller.