Les obres d’adequació de l’antic traçat del Carrilet per convertir-lo en Via Verda són a la recta final

Este és el primer pas per allargar aquest itinerari cicloturístic fins al Delta

Via Verda a l'antic traçat del Carrilet fins al Delta de l'Ebre
Via Verda a l'antic traçat del Carrilet fins al Delta de l'Ebre | Consell Comarcal del Baix Ebre
Aguaita.cat
22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:00h
Les obres d’adequació de l’antic traçat del Carrilet de la Cava per convertir-lo en  Via Verda són a la recta final, unes obres que han permès habilitar una via de tres  metres d’amplada en un traçat de 6,9 quilòmetres entre l’antiga bòbila d’Anguera,  a la C-42, i uns metres abans del pont de l’autopista AP-7. Aquest és el primer pas  per allargar aquest itinerari cicloturístic fins al Delta. 

De forma provisional, al tram inicial, comprès entre la Sucrera i el Club de Rem, la  mobilitat serà compartida entre bicicletes i vehicles i la velocitat màxima serà de  20 quilòmetres per hora. La Via Verda del Carrilet s’ha habilitat sobre els terrenys  cedits per ADIF al Consell Comarcal per executar les obres d’adequació d’un carril  bici, un projecte que té el suport de tots els grups comarcals i al qual l’Ajuntament  de Tortosa va concedir la llicència d’obres el passat mes de setembre, sense fer cap  advertiment. Tampoc es va presentar cap al·legació al projecte durant el període  d’exposició pública. 

L’actuació sobre la Via Verda del Carrilet ha evidenciat, encara més, l’estat precari en què es troba el camí municipal que va fins al Club de Rem, on l’Ajuntament de  Tortosa, fa anys que no ha fet cap tasca de manteniment, tot i ser l’accés a aquestes instal·lacions esportives. “Fa unes setmanes, vaig enviar una carta a l’alcaldessa demanant-li que arreglés els 700 metres de camí, on inicialment  l’Ajuntament no tenia cap intenció d’actuar”, ha manifestat el president del  Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.  

A més, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha lamentat la roda de  premsa que van oferir els regidors de Junts per Tortosa divendres passat. “Es van  dir coses que no són certes, el projecte de pavimentació de la Via Verda  segueix estrictament el traçat que és propietat d’ADIF, un projecte que té  tots els permisos municipals i d’altres organismes i que s’ha executat d’acord  amb la llicència municipal concedida”, ha dit Faura. En este sentit, a més de  la llicència d’obres de l’Ajuntament, l’obra té les corresponents autoritzacions de Costes, el Consorci d’Aigües de Tarragona i la Comunitat de Regants.  

“Ens sorprèn que l’Ajuntament de Tortosa que no ha fet cap al·legació al  projecte ara qüestioni l’actuació, però el més sorprenent és que el senyor  Domingo Tomàs titlle de nyap aquesta obra. Precisament ell que és conseller  comarcal, que coneix perfectament el projecte i que a més és regidor de  Serveis de l’Ajuntament de Tortosa”, ha assenyalat Faura, que ha afegit: “Com a conseller comarcal podria haver fet aportacions al projecte quan tocava, no  quan l’obra està acabada i fer també la seua feina al govern local, presentant  al·legacions dintre el termini previst si ho creia convenient i presentant  també els pressupostos municipals, que ni els tenim ni se’ls espera.”

Este matí les dues administracions, el Consell Comarcal del Baix Ebre i  l’Ajuntament de Tortosa, han mantingut una reunió per buscar solucions que  milloren el trànsit de vehicles, per resoldre problemàtiques concretes d’alguns  particulars i per trobar una solució definitiva al camí que condueix fins al Club de  Rem, on de moment, la circulació serà compartida.  

“Hem ofert la nostra col·laboració a l’Ajuntament, per facilitar la tasca de  reparació del camí, una part del qual és municipal i l’altra d’ADIF; però  mentre, el camí serà compartit entre bicicletes i vehicles, com a d’altres llocs  tant de Catalunya com d’Europa, és per això que fem una crida a tothom a la  prudència i respectar els límits de velocitat”, ha apuntat el president del Consell  Comarcal del Baix Ebre.  

Pel que fa al pressupost d’esta actuació ha estat de 426.863 euros i l’obra compta amb una subvenció del 50% del departament d’Empresa, a través del Pla  de Foment Territorial de Turisme i una subvenció del fons FEDER.