La Terra Alta aprova un Protocol d’abordatge de les violències sexuals en els espais públics d’oci

Per elaborar el document i durant 10 mesos, s’han aplicat metodologies participatives amb la col·laboració dels ajuntaments, entitats i col·lectius de la comarca

1200_1564043613disco-345118_1920
1200_1564043613disco-345118_1920 | Pixabay
Aguaita.cat
21 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:36h
El Consell Comarcal de la Terra Alta ha impulsat l’elaboració d’un Protocol d’abordatge de les violències sexuals en els espais públics d’oci, que ha comptat amb la participació de la Coordinació de Joventut de les Terres de l’Ebre i l’Observatori Noctàmbul@s, i que s’ha aprovat per unanimitat en el Ple Comarcal d’avui dilluns.

El procés d’elaboració del Protocol s’ha estès durant 10 mesos de treball al llarg d’este 2020, ja que es va iniciar al febrer i va finalitzar el passat mes de novembre. Durant aquest període, s’han enquestat un total de 127 persones i s’han realitzat 15 entrevistes a informants clau. Este treball ha permès identificar diverses situacions relacionades amb les violències sexuals, com per exemple que el 46% de les dones enquestades afirma haver patit tocaments no desitjats en espais festius de la Terra Alta o que el 68% expressa tenir sensació d’inseguretat quan camina sola de nit anant o tornant de festa a casa, entre d’altres. “Entenem aquest Protocol com una eina en evolució constant que reflectirà el treball en xarxa de la Comissió de Seguiment, a través del qual podem fomentar relacions més igualitàries, i al mateix temps detectar situacions abusives, sobretot en els espais d’oci que freqüenten els i les joves”, afirma Marc Sampé, tècnic de Joventut i referent comarcal del Protocol.

Per a l’elaboració del Protocol i a nivell d’estructura organitzativa, s’han realitzat tres grups de treball: un grup motor format per personal tècnic i polític dels diferents municipis, una comissió participativa formada per entitats i població en general –del qual n’han sorgit els eixos de treball i les propostes principals del Protocol–, i una comissió política amb representants de l’equip de govern. “L’ens comarcal té un compromís amb la igualtat, la no-discriminació per raons de diversitat sexual o de gènere i la lluita contra les violències. Amb l’aprovació d’aquest Protocol reafirmem la nostra voluntat d’aconseguir una societat justa, i una comarca compromesa amb la igualtat i completament conscienciada en eliminar tots els mantres que s'arrosseguen del patriarcat”, expressa Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta.

“Des de la Coordinació territorial de Joventut, creiem fermament en la necessitat de generar espais d'oci segurs i lliures de violència masclista. És important remarcar que aquest Protocol no és cap punt aïllat, sinó que està coordinat amb el Circuit de les Terres de l'Ebre per a l'abordatge de la violència, liderat per l'Institut Català de les Dones i el Protocol de seguretat del Departament d’Interior”, explica Joan Barberà, coordinador territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre.

A partir d’ara, s’iniciaran un seguit d’accions que contemplen, en un primer moment, l’adhesió dels municipis i la formalització de la Comissió de Seguiment, que serà l’encarregada de vetllar perquè se’n faci una bona implementació i, si és pertinent, millorar-lo. Posteriorment, se seguirà amb l’adhesió de les entitats, la programació de formacions destinada a col·lectius específics i la planificació dels dispositius de suport. “Amb l’aprovació d’aquest Protocol interpel·lem tots els ajuntament, entitats, associacions i tota la població en general a combatre aquestes actituds i, així, millorar la convivència de totes les persones per poder gaudir lliurement de les festes i de tots els espais públics d’oci de la nostra comarca. Aquest Protocol està dissenyat perquè el seu desplegament s’executi de forma progressiva, amb una implementació activa, efectiva i transversal al llarg del temps”, indica Isidre Sampé, conseller de Joventut del Consell Comarcal de la Terra Alta.

 

Cartell del Protocol d'Abordatge de les Violències Sexuals en l'àmbit d'oci elaborat a la Terra Alta Foto: Cedida