Els olis d’oliva verge extra de les DOP Baix Ebre-Montsià i Terra Alta els més premiats de la CDO 2020

Soldebre aconseguix el premi CDO al millor oli d’oliva verge amb un sevillenc

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 21 de desembre de 2020 a les 17:52 |
Els guardonats als Premis DOP 2020 | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’oli d’oliva verge extra de la monovarietal sevillenca produït per la cooperativa Soldebre de Tortosa s’ha emportat el primer premi en la categoria afruitat verd dolç, en el marc dels Premis del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), convocats per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus. El gerent de la cooperativa ebrenca, Pere Albacar, ha valorat molt satisfactòriament aquest guardó: “Ens ho emprenem com un reconeixement a la feina ben feta, a l’esforç que fan els nostres socis i treballadors de la cooperativa any rere any per a oferir el millor dels seus productes”. I és que per aconseguir un bon oli de la DOP Baix-Ebre Montsià, els pagesos han de collir l’oliva directament de l’arbre, en el seu punt just de maduració i immediatament transportar-la a l’almàssera, on es processa el més ràpid possible per a evitar que es deteriore amb l’emmagatzematge.

L’oli guardonat, un Aureum 100% de la varietat sevillenca, presenta un gust molt dolç, aromes madurs de poma i plàtans en el seu punt just de maduració i és un excel·lent potenciador dels sabors naturals dels aliments. Des de la cooperativa aconsellen conservar-lo en un lloc fresc i fosc de temperatura constant (13-17ºC), protegit de vibracions i consumir-lo en màxim un any.


En la convocatòria d’enguany dels Premis CDO 2020 s’hi han presentat olis de 24 almàsseres de les DOP Baix Ebre-Montsià, DOP Siurana i DOP Terra Alta. Des de l’any 2006, el CDO distingeix els millors olis d'oliva verge extra d’aquestes tres denominacions, amb l’objectiu de reconèixer la feina i l'esforç dels productors d'oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i posar en valor els seus olis. El premi consisteix en la compra dels olis embotellats guanyadors per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories, per tal de fer accions promocionals d’aquest olis, per part de les dos institucions organitzadores.

Estos guardons, que es lliuren des de l’any 2006, busquen dinamitzar el sector oleícola del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, així com reconèixer la feina ben feta, valorar els productors d'oli d’oliva verge extra i potenciar els seus olis. L’últim any que la cooperativa tortosina es va emportar un reconeixement per als seus olis en aquest certamen va ser el 2017. En aquella ocasió la varietat que va merèixer el premi va ser la de l’oli.


En esta edició s’han presentat olis d’un total de 24 almàsseres i els guardonats han estat Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de Godall SCCL, en la categoria d’oli afruitat madur, Soldebre i Secció de Crèdit SCCL (Tortosa), en la categoria d’oli afruitat verd dolç, i AZ-Azeytun (Batea), en la categoria d’oli afruitat verd amarg).

Així mateix, el jurat ha decidit reconèixer la qualitat d'altres olis amb l'atorgament de quatre accèssits. Unió Fruits SCCL-Molí Terra Alta ha rebut accèssit en la categoria d’oli afruitat madur, Agrícola i Secció de Crèdit La Palma SCCL (la Palma d’Ebre) ha obtingut accèssit en la categoria d’oli afruitat verd dolç i, finalment, s’han atorgat dos accèssits en la categoria d’oli afruitat verd amarg: un per a Agrícola i Secció de Crèdit Sant Josep (Bot) i l’altre per a Identitat Extra Virgin Olive Oil (Horta de Sant Joan).
Els premis s'han lliurat al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, en un acte que s'ha pogut seguir en  línia i que ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Forasté; el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio; el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Àngel Xifré, el director del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Xavier Vicens, i els presidents de les DOP Terra Alta, Siurana i Baix Ebre-Montsia, Josep Pere Colat, Antoni Galceran i Jaume Roé.
 
Els premis

Des de l’any 2006, el CDO reconeix els millors olis d'oliva verge extra de les DOP Baix Ebre-Montsià, Siurana i Terra Alta. Els guardons tenen per objectiu reconèixer la feina i l'esforç dels productors d'oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i posar en valor els seus olis. Els premis consisteixen en la compra dels olis guanyadors embotellats en ampolles de 250ml per un import de 1.500 euros per a cada una de les categories. Amb aquestes ampolles es crearà  una capsa promocional amb les tres mostres guanyadores, que anirà acompanyada d’informació sobre el CDO i les característiques organolèptiques dels olis. D'aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus podran promocionar-los a través de diferents accions. A més, el molins d’oli poden fer menció del premi a l'etiqueta dels envasos de l'oli d'oliva verge extra. D’altra banda, el premi també inclou la realització d’un vídeo promocional dels olis i les almàsseres guanyadores.

Ens de dinamització del sector oleícola

A banda de dinamitzar el sector a les comarques de Tarragona i promoure l’oli d’oliva verge extra, el CDO actua com a agent aglutinador de totes les entitats relacionades amb el sector de l’oli. El CDO forma part de l’Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO), organisme que té com a objectiu constituir, des dels ens locals o municipis associats, una plataforma de coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’oli.


 

 

Participació