Estes són les restriccions a Catalunya per Nadal

Bars i restaurants retallen horari i la mobilitat es limita a la comarca excepte en viatges cap a segones residències

Fira de Santa Llúcia de Barcelona
Fira de Santa Llúcia de Barcelona | Adrià Costa
Jordi Velert / Andreu Merino
19 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:19h
Bars, restaurants i gimnasos es veuran afectats per les noves mesures contra el coronavirus decretades per la Generalitat de Catalunya en un moment en què la velocitat de contagi continua pujant. Les restriccions de mobilitat, en canvi, es relaxaran, amb un tancament comarcal permeable per acudir a segones residències, hotels i domicilis de familiars en altres comarques de Catalunya, també a Andorra i en altres comunitats autònomes. Aquestes són les principals restriccions que entren en vigor dilluns vinent, 21 de desembre, i que estaran en vigor almenys fins a l'11 de gener.

 No es podrà sopar en un restaurant

Els bars i restaurants no hauran de tancar però veuen reduït el seu horari d'obertura. Podran obrir per servir esmorzars de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de deu i per servir dinars des de la una a fins dos quarts de quatre. Com a màxim en cada taula podran seure quatre persones, sis si viuen juntes, i l'ús de la mascareta és obligatori quan no s'estigui menjant o bevent. Es podran servir sopars per a emportar de set a deu del vespre si el client va a buscar la comanda i fins a les onze si la porten a casa. 

 Mai sense mascareta en un gimnàs

Els centres esportius mantindran les limitacions d'aforament actuals, del 30% en interiors i del 50% a l'aire lliure. La novetat és que als espais interiors, com ara als gimnasos, no es podrà fer activitat física intensa sense mascareta. Sí que se'n podrà fer als espais exteriors, i si l'activitat és en grup, el màxim són sis persones, excepte en cas d'esportistes federats. 

 Centres comercials sense restauració

Fer les compres nadalenques en una gran superfície serà possible, amb l'aforament del 30%, tal com està permès des de dilluns. La novetat és que ja no es podrà aprofitar l'estada per anar a un local de restauració. Hauran de tancar, igual que els gimnasos que estiguin a dins d'una gran superfície.

 La cultura resisteix a les restriccions

Els cinemes i els teatres continuaran amb l'actual limitació de l'aforament al 50%. També es manté el màxim de 500 butaques ocupades, o 1.000 butaques si la ventilació és òptima. Està prohibit consumir begudes o aliments durant les funcions i projeccions.

 Sense canvis en espais de culte i parcs

Les cerimònies religioses o civils mantindran l'aforament màxim del 30% i de 500 persones (1.000 si la ventilació és òptima). Els parcs continuaran tancant a les vuit de la tarda. Tampoc hi ha canvis pel que fa al tancament de bingos, casinos i sales de joc. 

 Mobilitat limitada a la comarca, amb tres excepcions

Pel que fa al tancament comarcal, no s'aplicarà de divendres a dilluns com fins ara sinó cada dia. L'excepció serà la possibilitat que les bombolles de convivència vagin a la segona residència, a un hotel -amb reserva prèvia- o al domicili d'un familiar. Un cop arribats a la comarca de destinació, la consigna de la Generalitat és que els desplaçats evitin activitats com ara compres o actes culturals.

 Autoritzats els viatges per visitar familiars en altres comunitats

Es manté la prohibició de sortir de Catalunya però es podrà traspassar el perímetre del país per visitar familiars o "persones properes" en altres autonomies. La mesura planteja com a excepció que sí que puguin anar a Andorra els habitants de l'Alt Urgell, que a efectes de mobilitat integra el país veí dins de la comarca.

 Toc de queda fins a la una el 24 i el 31 de desembre

El toc de queda també es manté fins a les deu de la nit, a excepció dels dies 24 i 31 de desembre, quan s'ampliarà fins a la una de la matinada i de la Nit de Reis, quan s'ampliarà fins a les onze de la nit. Les trobades i reunions des del 21 de desembre a l'11 de gener haurà de ser de màxim sis persones, excepte el 24 a la nit, Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any, Any Nou i Reis, quan s'ampliarà a deu persones. Això sí, amb la limitació d'ajuntar un màxim de dues bombolles de convivència.