El fenomen meteorològic que va causar destrosses a Horta de Sant Joan l'11 de desembre va ser un tornado

Va durar quatre minuts i va recórrer quasi sis quilòmetres, entre el Matarranya i la Terra Alta

La força del vent va fer caure desenes de pins situats a una zona de fort pendent que hi ha a tocar del riu d’Algars.
La força del vent va fer caure desenes de pins situats a una zona de fort pendent que hi ha a tocar del riu d’Algars. | Cedida
Redacció
18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:57h
El Servei Metereològic de Catalunya ha determinat, després d’estudiar el fenomen, que l’episodi de temps violent que es va registrar a Hosta de Sant Joan el passat 11 de desembre va consistir en un tornado d’intensitat EF1 (138 a 178 km/h), segons l’escala de Fujita millorada (que va d’EF0 a EF5). El tornado, que fa durar al voltant de 4 minuts, va recórrer 5,9 km i la traça de danys va tenir una amplada màxima de 150 m.

El fenomen es va produir al llarg de la tarda de divendres 11 de desembre a partir d’un front fred que va afavorir la formació de cèl·lules convectives que van afectar la meitat sud del territori. Van deixar precipitacions localment d‘intensitat moderada i van anar acompanyades d’aparat elèctric. Ara bé, a la comarca de la Terra Alta es va produir un fenomen de temps violent, associat a vent molt fort, que va causar danys al nucli urbà d’Horta de Sant Joan i en zones agrícoles i forestals de l’entorn. El treball de camp dut a terme a la zona afectada ha permès determinar que es va produir un tornado d’intensitat EF1, el qual va tocar terra a les 16:43 hores al municipi d’Arenys de Lledó (el Matarranya) i es va dissipar al sud d’Horta de Sant Joan.

El treball de camp dut a terme el dia 14 de desembre va permetre identificar la zona afectada, que corresponia a una franja de 5,9 km de llargada i una amplada màxima de 150 m. A banda, es va poder estimar la intensitat de l’episodi i conèixer el fenomen que va tenir lloc.

Així, en un comunicat el Servei Metereològic de Catalunya explica que els primers danys observats corresponien al municipi d’Arenys de Lledó, a la comarca del Matarranya. En esta zona es van localitzar diversos arbres (principalment oliveres i pins) tombats, la majoria en direcció est. A la carretera TV-3341, a l’alçada de Pont d’Arenys, alguns dels pins estaven escapçats.

Una de les àrees amb més danys fou l’entorn del molí de Lledó. La força del vent va fer caure desenes de pins situats a una zona de fort pendent que hi ha a tocar del riu Algars. Es va observar que les arrels de bona part d’estos arbres eren superficials i el sòl estava molt humit fruit de les precipitacions que durant les darreres setmanes han afectat el massís del Port. Estes condicions del terreny fan que els arbres siguen més vulnerables i puguin caure amb més facilitat.

Entre este darrer punt i el nucli urbà d’Horta de Sant Joan es van observar oliveres amb branques trencades, diverses de tombades i algunes arrancades de soca-rel. També es van detectar algunes edificacions amb danys en teulades i murs de tancament.

A Horta de Sant Joan els danys es van concentrar a l’oest i al sud del nucli urbà. Les teulades de diversos habitatges es van veure afectades, a banda d’alguns coberts, l’arbrat i un mur que delimitava una finca. A banda, el vent va malmetre diverses antenes de televisió. Els danys observats s’estenien fins a la zona de les Capçades, si bé en conjunt eren lleus en aquest darrer tram.

La majoria d’arbres presentaven una direcció de caiguda cap a l’est, és a dir, cap al centre de la traça de danys. Este patró de danys és compatible amb el pas d’un tornado, i no amb el d’un esclafit, que hauria de ser divergent.