ERC fa públiques les llistes electorals a cada demarcació per les eleccions del 14-F

Lluís Salvadó i Irene Aragonès (2 i 3) acompanyaran Raquel Sans (1) i Carles Castillo (4) en la candidatura

Els diputats ebrencs Lluís Salvadó i Irene Fornós.
Els diputats ebrencs Lluís Salvadó i Irene Fornós. | Cedida
Joan Serra Carné / Ferran Casas
13 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:03h
El consell nacional d'ERC ha validat este dissabte la confecció de les llistes per a les eleccions del 14 de febrer, uns comicis en els quals els republicans aspiren a fer bones les enquestes, que els situen com a favorits. En posicions destacades de la candidatura, al costat de Pere Aragonès, hi haurà la consellera de Salut, Alba Vergés, i el titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. Vergés serà la número 6 per Barcelona mentre que El Homrani ocuparà la novena posició. Tots dos han rebut crítiques per la seva gestió durant la pandèmia.

En els primers llocs de la candidatura també hi haurà el diputat Josep Maria Jové (número 5); el cap de files d'ERC a Barcelona, Ernest Margall (7); i la consellera de Justícia, Ester Capella (8). La diputada Jenn Díaz serà la número 10 mentre que Elisenda Alamany, que s'havia especulat que podia ocupar posicions destacades -sonava per al número 4 i així s'hi confiava a la federació de Barcelona del partit- finalment no tindrà protagonisme. La secretària general, Marta Rovira, tancarà la llista, en forma de suport simbòlic a la campanya. Rovira ja va avançar en una entrevista a NacióDigital que la seva intenció era deixar pas a la candidatura.

Aragonès liderarà la llista d'ERC al costat de Laura Vilagrà, que serà la número dos del vicepresident del Govern. L'exalcaldessa de Santpedor, un nom poc conegut en l'escena nacional tot i la seva dilatada trajectòria al partit, ha estat la gran novetat de la candidatura dels republicans, que pretenen reivindicar perfil de gestió en la cursa electoral. El número tres de la llista per Barcelona serà el president del Parlament, Roger Torrent, que podria tenir un rol diferent la pròxima legislatura en funció dels resultats del 14-F.

En les posicions nobles de la candidatura també hi figura la diputada Najat Driouech, que ocuparà la quarta posició per Barcelona, tal com va avançar aquest divendres NacióDigital. L'escalada de posicions de Driouech -treballadora social, filòloga i professora- respon a la voluntat del partit d'Oriol Junqueras d'exhibir que és capaç d'eixamplar les fronteres del projecte independentista incorporant en els primers llocs de la llista una independent que, a més, visualitza la diversitat de la societat catalana i la lluita contra l'extrema dreta.

De fet, en les darreres hores també s'ha concretat el fitxatge de l'exdiputat del PSC Carles Castillo com a número quatre d'ERC per Tarragona. El dirigent va estripar el carnet del partit de Miquel Iceta a principis de setembre per discrepàncies en el posicionament sobre la situació dels presos polítics i el dret a l'autodeterminació.

Meritxell Serret tanca la llista per Lleida

Com era conegut, les caps de llista per Lleida, Tarragona i Girona seran dones. Marta Vilalta, portaveu i secretària general adjunta, encapçalarà la candidatura lleidatana; Raquel Sans farà el mateix a Tarragona; i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, serà la cap de cartell per Girona. L'exconsellera Meritxell Serret, exiliada a Bèlgica, tancarà la llista de Lleida mentre que l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, oferirà el mateix suport simbòlic a la seva demarcació.

Alguns noms coneguts d'ERC reforçaran les candidatures territorials. El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, serà el número 2 per Girona mentre que Lluís Salvadó, pes pesant del partit, acompanyarà a Sans per Tarragona. El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ocuparà la segona posició per Lleida. Les llistes presenten novetats rellevants en relació a les dels últims comicis al Parlament.
 

Llistes Parlament ERC 2021 by Naciodigital on Scribd