Les infermeres de l'Ebre i Tarragona alerten sobre la precarietat als centres sociosanitaris

Un estudi ha analitzat 272 centres de tot Espanya, dels que 44 han estat centres sociosanitaris de Catalunya.

Aguaita.cat
07 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:28h
L’estudi analitza el perfil dels residents, els recursos de què disposen els centres sociosanitaris
L’estudi analitza el perfil dels residents, els recursos de què disposen els centres sociosanitaris | Arxiu
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Terres de l'Ebre i Tarragona (CODITA) es fa ressò de l’estudi Análisis de la situación de las residencias sociosanitarias en España i alerta de la situació de precarietat i sobrecàrrega que pateixen les infermeres que hi treballen, que tenen entre 50 i 100 pacients al seu càrrec.

L’estudi analitza el perfil dels residents, els recursos de què disposen els centres sociosanitaris, la relació amb altres centres sanitaris i els seus recursos professionals: quantes infermeres tenen, anys que fa que hi treballen, com es gestionen les substitucions, etc.

Justament és en este àmbit, recursos professionals, on s’observa, per exemple, que les infermeres tenen assignats un nombre excessiu de residents al seu càrrec, o que en més del 40% de les residències privades no es substitueixen les infermeres quan estes estan de baixa. També destaca que quasi el 40% de les residències modifiquen els torns de treball de les infermeres un cop o més al mes.

Tot plegat fa que “estiguem davant  d’un estudi i uns resultats que ens mostra una realitat que no ens agrada. Entenem que les nostres companyes infermeres que treballen en els centres sociosanitaris pateixen una alta càrrega assistencial. Ens preocupa, especialment, perquè estem parlant d’atenció i cura a persones força vulnerables, com son les nostres persones grans. Ells i elles son, justament, als que més hem de cuidar i protegir, i cal fer-ho en condicions” conclouen des de CODITA.