La professora canareva Amanda Ulldemolins rep el IV Premi Germà Colón d’Estudis Filològics

L’autora estudia el model de llengua oral que els ensenyants empren en el primer curs d’educació primària de l’àrea geogràfica situada al nord i al sud del riu Sénia

Aguaita.cat
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 18:08h
Acte telemàtic d'entrega del guardó, amb la professora Ulldemolins dalt de tot a l'esquerra.
Acte telemàtic d'entrega del guardó, amb la professora Ulldemolins dalt de tot a l'esquerra. | Cedida
La Fundació Germà Colón ha atorgat el IV Premi Germà Colón d’Estudis Filològics al treball «La llengua estàndard a les comarques centrals del domini lingüístic» de la canareva Amanda Ulldemolins Subirats, professora en la Georgetown University i la Universitat Oberta de Catalunya. En el treball premiat, l’autora estudia el model de llengua oral que els ensenyants empren en el primer curs d’educació primària de l’àrea geogràfica situada al nord i al sud del riu Sénia, i se centra en l’anàlisi d’algunes variables fonètiques, morfològiques i lèxiques.

L’acte de lliurament del premi, celebrat en línia, va comptar amb la presència de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro; la directora executiva de la Fundació Germà Colón Domènech, Maria-Pilar Perea Sabater, i la guanyadora del premi, Amanda Ulldemolins, a més dels membres del Patronat de la Fundació Lluís Gimeno, Santiago Fortuño, Rosa María Agost i Vicent Garcia Edo.
“Dels resultats obtinguts mitjançant l’anàlisi de les dades, que recullen alhora les actituds d’alumnat i professorat en relació amb els usos lingüístics, es deduïxen alhora altres aspectes socials, administratius, ideològics i estilístics i es plategen propostes per a la creació d’un model de llengua educativa de referència en l’àmbit estudiat”, va destacar la directora executiva de la Fundació Germà Colón Domènech, Maria-Pilar Perea Sabater, que va agrair a l’autora un treball “molt interessant i de tanta qualitat”.

Per la seua banda, Amanda Ulldemolins va agrair el premi: “És un honor immens que una universitat del territori com és la Jaume I em done este premi perquè significa reconèixer una cosa que sovint s’oblida, que és que els que estem enmig de les capitals, entre Barcelona i València, també existim, fem ciència i intentem fer ciència del nostre territori, que de vegades és molt complicat”, va afirmar. Així mateix, va remarcar que amb el guardó la universitat “també valoras el cultiu de la nostra llengua, la nostra manera de parlar, i hem d’intentar mantindre este continu lingüístic que ens unix una vegada més a les Terres catalanes i valencianes, perquè el riu Sénia no ens separa sinó que ens ha d’unir”, reivindicava.

La Fundació Germà Colón, amb seu a la Universitat Jaume I, té com a objectiu prioritari la promoció de totes les activitats relacionades amb la Filologia Romànica i pretén incentivar-ne el coneixement i la recerca en els seus diferents àmbits.

Amanda Ulldemolins Subirats (Alcanar, 1991) és doctora en Filologia Catalana (2018) per la Universitat Autònoma de Barcelona (2018), on es va formar com a investigadora i docent amb una beca predoctoral de la mateixa universitat. També va col·laborar durant una etapa en la correcció i assessorament lingüístic de l’Aguaita.cat. Actualment és lectora de català de l’Institut Ramon Llull a la Universitat de Georgetown, a Washington DC, i és professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya. Centra la seua investigació en l’extensió social de la normativa del català, concretament en les comarques centrals del domini lingüístic català. També ha fet estades de recerca a la Universitat de València i a la Universitat Albert Ludwigs de Friburg (Alemanya). A més, col·labora en l’elaboració de materials per als manuals de Català com a Llengua Estrangera (CLE) A punt.