L'anàlisi de les restes humanes del xalet d'Alcanar no determina si Es Satty hi va morir

Forenses expliquen que s'hi van identificar dos perfils genètics, un dels quals es relaciona amb objectes de l'imam però sense poder confirmar-ne la identitat

L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.
L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.
NacióDigital
03 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:16h
Forenses han explicat a la sessió d'este dijous del judici del 17-A a l'Audiència Nacional que les restes humanes que es van trobar al xalet d'Alcanar després de l'explosió corresponien a dos perfils genètics. Un d'ells coincidix amb el de Mohamed i Said Aalla, germans de Youssef Aalla, mort a la deflagració. L'altre coincidix amb el que troben a diversos objectes que eren presumiblement de l'imam Abdelbaki Es-Satty.

És el cas d'uns pèls que troben en una manta que hi havia al pis de Ripoll on vivia o en una túnica. El perfil genètic coincidix amb el d'una orella que es troba al lloc de l'explosió.

Tanmateix, facultatius de Toxicologia de Barcelona no han sabut dir quina és la identitat d'estes restes. "Coincideixen entre sí, però no sabem la identitat de la persona", han dit, ja que a la base de dades no constava de qui era este material trobat.

La defensa de Driss Oukabir ha plantejat el dubte de si els kits amb què els Mossos d'Esquadra van analitzar l'ADN d'Abdelbaki Es-Satty eren fiables i ha preguntat si estaven caducats, extrem que els agents no han pogut aclarir.

També han declarat forenses que van recollir restes al lloc de l'explosió. Una d'elles ha explicat que van fer una primera recollida amb les parts més grans i que, posteriorment, els Mossos d'Esquadra van recollir 15 quilograms de restes més. És en aquell moment en què suposen que hi ha més d'un mort.

Problemes tècnics amb les videoconferències

Els problemes tècnics amb les videoconferències amb testimonis i pèrits han marcat la sessió d'este dijous del judici del 17-A a l'Audiència Nacional. En nombroses ocasions hi ha hagut dificultats per connectar so i imatge deficient, i desconnexions a mig interrogatori. Això ha provocat estones d'espera i interrupcions així com la reiteració de preguntes per part de les parts.

Fins i tot el president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, ha repetit en un to alt algunes de les qüestions que plantejaven defenses o acusacions per tractar que els testimonis ho entenguessen. Al migdia ha començat la fase pericial amb la declaració de forenses.