Un projecte de l’Idece dedica 1,5 MEUR a recuperar peixos migratoris de l’Ebre

Es preveu instal·lar un ascensor de peixos a l'assut de Xerta, una rampa al d’Ascó i a Flix es treballa per posar de nou en funcionament la resclosa

Sílvia Berbís
29 d'abril del 2014
L'assut de Xerta és un obstacle a la migració dels peixos riu amunt.
L'assut de Xerta és un obstacle a la migració dels peixos riu amunt. | Dipta
L'assut de Xerta és un obstacle a la migració dels peixos riu amunt. Foto: Dipta

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) durà a terme en els propers quatre anys un projecte pressupostat en 1,5 milions d’euros que té com a objectiu millorar les poblacions dels peixos migratoris de l’Ebre, com l’anguila, la llampresa i la saboga, i també recuperar un peix desaparegut als anys setanta dels rius peninsulars, l’esturió. Per fer-ho, a banda de reintroduir exemplars d’esta última espècie, que s’estudia importar de la zona de Bordeus, és essencial fer les actuacions oportunes per restaurar la connectivitat ecològica del riu Ebre, que al llarg dels segles va quedar interrompuda en diversos punts per obres d’infraestructura.

Una d’estes actuacions que cal emprendre per aconseguir que els peixos que migren del mar riu endins que queden detinguts als pocs quilòmetres és d’adequació de l’assut de Xerta per a les remuntades. Només amb esta obra, les espècies apuntades, però també el conjunt de peixos fluvials, guanyaran molta continuïtat, al seu hàbitat, concretament fins a Ascó, on hi ha el segon assut que interromp el seu moviment natural. D’una banda, a Xerta es preveu la instal·lació d’un ascensor de peixos, amb capacitat suficient per a tot tipus de mides; a l’Assut d’Ascó es preveu instal·lar una rampa, que també s’aprofitaria per al pas de piragües; mentre que a Flix es treballa per posar de nou en funcionament la resclosa existent que també podria aprofitar-se per a l’explotació turística.

Així ho han explicat esta tarde en roda de premsa a Tortosa el delegat del Govern, Xavier Pallarés, juntament amb el vicepresident, Antoni Montagut, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, Jordi Borràs, a més del coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) del Museu del Ter, Marc Ordeix. “En el cas de l’obra a Flix, necessitarem la col·laboració d’Endesa, amb qui estem buscant complicitats però, tenint en compte la implicació obtinguda fins ara per tots els agents, agricultors, pescadors, gestors de l’aigua, de companyies elèctriques, agents turistes i autoritats regionals i locals, creiem que serà viable” , ha afirmat Borràs.

L’IDECE ha rebut de la Unió Europea 784.289 euros per desenvolupar este projecte LIFE+ Nature, que té per nom ‘MigratoEbre’. Els promotors del projecte han apuntat la voluntat de, en una nova fase, plantejar actuar també a les preses de Riba-roja, per connectar el tram final de l’Ebre amb un afluent molt important, el Segre, i a Mequinensa, per connectar amb el tram mitjà de la conca.

El projecte MigratoEbre és coordinat i liderat per l’IDECE i té com a socis beneficiaris el la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; la Fundació Catalunya-Pedrera; la Fundació Privada del Museu del Ter (CERM) i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA). A més, compta amb la col·laboració del Parc Natural Delta, la Reserva Natural de Sebes i el Museu de les Terres de l’Ebre, a més del suport dels ajuntaments de Xerta, Ascó i Flix; el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Associació Nuclear Ascó-Vandellòs i la Hidroelèctrica de Xerta SL, i l’IRSTEA de l’Estat francès.