Els laboratoris de l’Hospital Verge de la Cinta inauguren espais destinats a l’Àrea de Biologia Molecular

Des de l’inici de la pandèmia, els laboratoris Clínics ICS del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre han processat 48.266 proves PCR procedents de les Terres de l’Ebre

El Laboratori Clínic de l’HTVC està dotat amb dos aparells per fer PCR urgents.
El Laboratori Clínic de l’HTVC està dotat amb dos aparells per fer PCR urgents. | Cedida
Redacció
01 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:41h
Els laboratoris de l’Hospital Verge de la Cinta inauguren espais destinats a l’Àrea de Biologia Molecular. El Laboratori Clínic de l’HTVC està dotat amb dos aparells per fer PCR urgents amb capacitat d’entregar els resultats de SARS-CoV-2 en 50 minuts. Recentment s’ha adquirit un segon extractor d’àcids nucleics i un termociclador que permetran assumir una part de les PCR no urgents. També s’hi ha instal·lat una segona cabina de bioseguretat, espai tancat de treball de laboratori amb ventilació forçada per manipular de forma segura els materials o mostres contaminats. Paral·lelament s’hi ha incorporat personal de reforç per donar resposta a la gestió preanalítica i analítica d’estes mostres, segons ha informat l?institut Català de la Salut en un comunicat. 

Des de l’inici de la pandèmia Covid-19 al mes de març fins al dia 20 de novembre, els laboratoris Clínics ICS del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre han processat 48.266 proves PCR SARS-CoV-2 de pacients amb sospita de COVID-19 procedents de les Terres de l’Ebre, tant de l’Atenció Primària com de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) i dels hospitals comarcals d’Amposta i Móra d’Ebre. També ha proporcionat servei a residències i centres geriàtrics del territori. Estes proves s’han analitzat entre els laboratoris de l’HTVC i el de l’Hospital Joan 23 de Tarragona. 

L’obtenció dels resultats és un procés transversal que implica molts professionals sanitaris: comença pel transport de les mostres des dels centres d’atenció primària i hospitals on es fan les extraccions fins al laboratori; un cop hi arriben se’n fa la recepció i el registre; tot seguit es processen per inactivar el virus i treballar sense risc de contagi. Finalment, s’analitzen les mostres als equipaments on s’aplica la tècnica PCR per obtenir els resultats.

Cal destacar que tot el personal del laboratori ha estat completament dedicat a la tasca de realitzar diagnòstics analítics en el menor temps possible per lluitar contra esta pandèmia i que compta amb la col·laboració de la Direcció i els professionals sanitaris dels equips d’atenció primària del territori, de la Unitat Bàsica de Prevenció i de la resta d’unitats i serveis hospitalaris, que s’encarreguen de recollir les mostres i enviar-les al Laboratori.