Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre impulsen un pla de reactivació socioeconòmica

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 30 de novembre de 2020 a les 19:18 |
Pla General dels Presidents i Presidentes dels Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre amb el director de l'IDECE, Albert Salvadó | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre impulsen un pla de reactivació  socioeconòmica que suposa en conjunt una inversió de 800.000 euros, un seguit  d’actuacions que tenen l’objectiu d’impulsar l’activitat empresarial i mantenir  l’ocupació a les comarques ebrenques, així com minimitzar els efectes  desfavorables causats per la crisi sanitària de la Covid-19. Esta inversió és finançada pel departament de Treball i l’Institut per al Desenvolupament de les  Comarques de l’Ebre (IDECE) i avui s’han presentat les principals línies d’actuació en el marc del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre. 

El pla de reactivació socioeconòmica centra el focus en aquells sectors amb més  potencial de reactivació econòmica i creació d’ocupació. En aquest sentit, la  dinamització econòmica i l’impuls de l’activitat empresarial; la promoció turística i  la promoció del producte agroalimentari de proximitat són les principals línies de treball. Així ho han explicat en una roda de premsa conjunta el director de l’IDECE,  Albert Salvadó; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura; el  president del Consell del Montsià, Joan Roig; la presidenta del Consell de la Terra  Alta, Neus Sanromà i la presidenta del Consell de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. 


Des dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre s’ha treballat de forma coordinada per planificar una estratègia conjunta i complementària. “Els quatre  presidents i presidentes dels consells comarcals ebrencs han fet un esforç  per consensuar grans eixos d’actuació que engloben les quatre comarques de  l’Ebre”, ha manifestat el director de l’IDECE.  

Una de les actuacions que avui mateix es posa en marxa i que impulsen  conjuntament els quatre consells comarcals és una campanya de difusió del  producte agroalimentari de les Terres de l’Ebre amb la marca Reserva de la  Biosfera. Concretament, es tracta d’un espot promocional que durant tot el mes de  desembre es difondrà en l’àmbit nacional on es mostra la riquesa dels productes  de les Terres de l’Ebre (arròs, cítrics, oli, fruita dolça, vi...). “El nostre objectiu és  projectar la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre tant pel que fa als  productes agroalimentaris que s’hi produeixen, com pel turisme, un model  de turisme que aposta per la sostenibilitat”, ha assenyalat Faura. 


“Volem donar una major visibilitat als productes de proximitat, al concepte  de quilòmetre zero, a aquells productes que es caracteritzen per la seua  frescor, qualitat i perquè són de temporada”, ha dit el president del Consell  Comarcal del Montsià. També al Montsià, s’editaran 40.000 mapes amb els actius turístics de la comarca en diferents idiomes; es crearà una plataforma de les zones  d’activitat econòmica i s’adequaran els espais del viver d’empreses de la Galera. 

Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta ha destacat  la “transversalitat” de les diferents actuacions que s’impulsaran. “Volem arribar  al màxim de sectors possible amb accions que suposen una millora a la  situació actual”, ha apuntat Sanromà. En aquest sentit, es col·laborarà amb la DO  del vi de la Terra Alta i la DOP de l’oli Terra Alta i es farà difusió d’un espot  promocional. També es millorarà la Via Verda de la Val de Zafán, on s’instal·laran  un parell de comptadors. 

A la Ribera d’Ebre, la presidenta del Consell Comarcal ha manifestat que amb la  injecció econòmica que han rebut per part de l’IDECE i el departament de Treball es podran impulsar actuacions ja planificades, però que no es portaven a terme per  falta de recursos. En aquest sentit, es promocionarà la marca ‘Degusta Ribera  d’Ebre’ amb l’objectiu de potenciar els productes agroalimentaris de la comarca; es  dinamitzarà el sector del comerç i el turisme. “També destinarem una part  d’aquests ajuts al projecte 5G, un projecte que aportarà innovació a tot el  territori”, ha dit Carim. 

En el cas del Baix Ebre, també es posarà en marxa una campanya de promoció del comerç amb el lema ‘Jo compro al Baix Ebre’; s’adequaran espais de coworking al  viver d’empreses Baix Ebre Innova; es crearà una pàgina web amb informació dels  actius turístics i s’instal·laran carregadors d’energia elèctrica per a vehicles a  l’estació de Xerta de la Via Verda de la Val de Zafán. 

Finalment, les actuacions finançades per l’IDECE es complementen amb un ajut del  departament de Treball, de 103.200 euros per cada consell comarcal, que es  destina a la contractació de dos tècnics gestors de projectes i plans estratègics a  cada ens comarcal, així com la contractació d’una consultoria externa per a la  realització d’un pla de reactivació socioeconòmica. Un treball que implicarà la  realització d’enquestes al sector empresarial, l’anàlisi de dades socioeconòmiques i  l’elaboració d’un pla d’actuació.  


 

 

Participació