Paco Gas: «Desenvoluparem un Pla d’accions que fomente la reactivació ocupacional, econòmica i comercial de Roquetes»

L'alcalde de Roquetes passa balanç al 2020 i parla del dia a dia de la gestió municipal en els últims mesos

Paco Gas, al seu despatx de l'Ajuntament, el passat divendres.
Paco Gas, al seu despatx de l'Ajuntament, el passat divendres. | Sílvia Altadill
Redacció
30 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:15h
A mesura que arriba el tancament d'un 2020 més complicat del que ningú podia preveure, els Ajuntaments passen balanç i preparen el pressupost d'un 2021 amb l'esperança que la situació permeta tirar endavant les inversions oportunes quan arribarà la meitat ja de la legislatura. També és el moment de passar els primerç balanços i sopesar les vicissituds del dia a dia de la gestió municipal. N'hem volgut parlar amb l'alcalde de Roquetes, Paco Gas, qui al seu torn ha volgut donar rèplica a les crítiques de manca de capacitat de diàleg i d'informació per part d'algun partit de l'oposició. 

Ha passat ja un any i quatre mesos d'esta nova legislatura, quina valoració en fa?
Molt positiva. Primer, per l’excel·lent integració de les noves regidores i regidor a l'equip de Govern. Segon, pel compliment del programa que des d'Esquerra Republicana a Roquetes havíem elaborat per a dur a terme durant els quatre anys de legislatura i que, en  bona part, ja s'està implementant. I tercer, per la possibilitat de fer més inversions de les previstes donada la bona gestió econòmica realitzada, la qual cosa ha comportat uns importants superàvits en els anys 2018 i 2019.

Estos últims dies hem pogut sentir algun grup polític de la oposició queixar-se que no tenen prou informació i que vostès no són prou dialogants. Què contesta a estes crítiques?
És la retòrica normal en aquells que només estan a l'espera del treball de l'equip de Govern per criticar-lo. Com no poden criticar les propostes perquè són reivindicacions de la pròpia ciutadania, recollides al programa que des d'ERC a Roquetes vam presentar i que des del Govern municipal duem a terme,  han de buscar com a excusa que no els ho comuniquem o que donem poques explicacions. I això no és cert, mentixen.

Ens pot posar algun exemple?
I tant. Primer. Tot allò que es duu al Ple, ja siga per donar-ne compte o per aprovar, ha d'haver estat parlat, debatut i aprovat per les comissions informatives respectives, convocades amb dos dies hàbils d'antelació i amb la documentació elaborada pels tècnics corresponents. I en el cas d'urgència, i abans d'iniciar la Comissió o Plenari,  s'ha d'aprovar la urgència  per la majoria dels membres presents. Per tant, la informació la tenen i la possibilitat de debat està garantit. I no cal dir que sempre poden, abans o després de les comissions i una setmana abans que es duga a terme el Ple, consultar el que vulguen amb els tècnics municipals o equip de Govern. Un altra qüestió és si ho fan o no, i generalment no ho fan.  I aquí ve l'altre dilema, el de fer propostes elaborades o simplement anar dient algo ocurrent en aquell moment.  Quan un grup vol fer una proposta alternativa a la del Govern, i així ho fèiem des d'ERC quan estàvem a l'oposició, cal elaborar-la i no improvisar-la. Per exemple: ara que començarem a discutir els pressupostos pel 2021, tothom pot presentar propostes però sempre tenint en compte que allò que es proposa fer, cal que estiga mínimament valorat, i més a més, dir quines aplicacions pressupostàries s'haurien de rebaixar per a donar cabuda a la seua proposta. No es pot fer una proposta que incremente despeses sense haver-ne reduït, prèviament, un altra. I això és el que no agrada fer.

Informen a tots els components del plenari de les obres que executen o tenen previstes?
Sí, és així, i sobre això podem apuntar un altre exemple del que comentavem. El dimarts 17 de novembre en el Ple extraordinari vam aprovar una modificació pressupostària per dur a terme una  inversió de 740.000€ (només amb el suport d'ERC i Cs) per tal de realitzar diferents obres durant el 2021: Millora del Servei d'enllumenat Públic amb la substitució de punts de VSAP per punts de llum LED amb una inversió total de 563.179,80, dels quals 125.584,87 estan finançats pel PUOSC i la resta (437.594,93€)  dels Fons Financerament Sostenibles fruit del superàvit de l'Ajuntament a l'any 2019, així com la millora del parc infantil i la zona verda de l'Hort de Cruells amb 100.00€, més 187.076,21€ per a pavimentació de camins, més a més, dels més de 600.000€  que s'han invertit enguany.
La sorpresa la vaig tindre dos dies després quan el PSC publica un escrit on s’hi exposen diferents justificacions per argumentar la seua abstenció a unes inversions tant importants per a Roquetes i el seu malestar perquè el Sr. alcalde havia agraït el vot positiu del representant de Cs. 

Quines queixes li arriben més i com les rebatria?
Diuen que donem poques explicacions o que la informació que van rebre a la Comissió informativa va ser molt escassa però resulta que ja el 17 de setembre del 2019 (feia un any) en Comissió informativa d'Obres Públiques se'ls havia plantejat la sol·licitud al PUOSC d'esta subvenció; el 21 de juliol d'aquest any en Comissió d'Urbanisme vam donar compte de la resolució del PUOSC; i el passat 20 d'octubre la regidora d'Urbanisme va explicar la inversió que finalment suposaven cadascuna de les obres proposades. Això és donar poques explicacions?
O  quan pregunten quins criteris s'utilitzen per prioritzar uns camins i no uns altres...,  desprès d'estar una hora debatent-ho amb els tècnics municipals i membres de tots els grups polítics a la Comissió d’Obres Públiques i Serveis del 20-10-2020, encara no fa un mes. Que no escoltaven?
O demanen més planificació i més transparència..., quan el 95% de les propostes presentades des del Govern municipal, formen part del pressupost anual i per tant amb dotació pressupostària,  que s’elaboren a un any vista, amb el debat corresponent previ a la seva aprovació en Ple i amb la publicació final al DOGC.  Que no tenen memòria?
O que ...anem a salto de mata ... quan resulta que totes les propostes i projectes redactats i elaborats pels tècnics municipals,  passen mesos i mesos de tràmits administratius -i per tant de domini públic-  fins que es poden executar. Què no coneixen la legislació i els tràmits administratius?.
Crec sincerament, que estes queixes no es corresponen amb la transparència absoluta de l'actual govern municipal.

Ha apuntat algunes inversions per a l’any vinent. Tot i la situació actual, preveuen un 2021 molt potent pel que fa inversions?
Si, però no només per les inversions i obres previstes que són moltes. També per seguir mantenint el suport a tot el teixit associatiu del nostre municipi; per consolidar, a l'àrea de Qualitat de Vida, l’increment econòmic realitzat en la despesa social a causa del Covid-19; per dur a terme l’increment salarial a totes les treballadores i treballadors de l’ajuntament que, des del Govern de l’Estat, se’ns autoritze; per continuar amb el manteniment i millora de tots els serveis que des de l’Ajuntament es presten a la nostra ciutadania, i per desenvolupar un Pla d’accions que fomente la reactivació ocupacional, econòmica i comercial al municipi de Roquetes amb una inversió inicial de 79.000€. Propostes que figuren perfectament detallades en el Pressupost-2021 i que esperem aprovar durant el mes de desembre per tal que Roquetes continue endavant.