El Govern invertirà gairebé 13 milions d'euros a les Terres de l'Ebre a través del PUOSC

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presidit avui la Comissió de Cooperació Local amb la resolució definitiva del Pla, que preveu atorgar 250 milions d’euros per al total de Catalunya

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 27 de novembre de 2020 a les 17:11 |
Façana de la Generalitat de Catalunya. | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Comissió de Cooperació Local de Catalunya, presidida per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó,  ha aprovat este matí la resolució definitiva del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent al període 2020-2024, que preveu una aportació de 250 milions d’euros. Esta inversió global permetrà realitzar un total de 2.131 actuacions als ajuntaments i a les entitats locals, que suposaran una inversió estimada de 644,8 milions d’euros en obra pública. Per als projectes del 2020, en breu els ajuntaments podran disposar del 60% del cost del projecte, i la resta s’abonarà un cop acabada l’obra.

A les Terres de l’Ebre l’aportació de la subvenció és de 12.911.089 euros. Per comarques, la inversió és la següent:


Baix Ebre: 3.574.967 euros
Montsià: 2.221.603 euros

Ribera d’Ebre: 3.800.852 euros
Terra Alta: 3.313.667 euros

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s’ha felicitat per l’aprovació definitiva d’esta “eina tan necessària, important i cabdal pels ajuntaments” i ha defensat que des del Govern “seguim treballant per poder incrementar aquesta partida del PUOSC en els propers exercicis”. La portaveu ha reiterat “la voluntat ferma de trobar i buscar sempre millors i més recursos per donar suport al món local”.  En este sentit, ha recordat que més enllà del PUOSC també s’han activat altres línies relacionades amb accions de manteniment, ajuts, rescabalament de les despeses derivades de la  Covid.

PUOSC 2020-2024

Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a  través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de 8 anys, el principal instrument de suport al món local. Este pla incidix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, finançant actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis.

El PUOSC és un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans i una eina bàsica perquè els ajuntaments puguen dinamitzar la seua economia com a entitats generadores d’activitat econòmica. Atenent a l’estratègia del Departament per fer front a l’envelliment poblacional de les nostres comarques i a la pèrdua de població, s’ha disposat, a banda de la línia general, d’una línia de subvencions per acció territorial a ens locals de menys de 5.000 habitants amb la voluntat de potenciar l’equilibri territorial i contribuir a igualar els drets de la ciutadania.

Distribució de les inversions en dos línies de subvencions

El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dos línies de subvencions. La primera és de més de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de quasi 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d'abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d'inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.

La Comissió de Cooperació Local és un organisme adscrit al Departament de la Presidència integrat paritàriament per 24 representants de l'Administració de la Generalitat i 24 persones en representació dels ens locals de Catalunya.
 

 

Participació