La Guàrdia Civil destruïx tres granades de la Guerra Civil trobades a Bítem i a Gandesa

Els artefactes van ser localitzats per un agricultor i un excursionista

per Redacció , Tortosa / Gandesa, 27 de novembre de 2020 a les 15:47 |
Un agent de la Guàrdia Civi amb una granada de la Guerra Civil abans de destruir-la, este divendres. | Cedida
Agents de l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEX) de la Guàrdia Civil de Tarragona van retirar i destruir un projectil de morter i dos granades de mà de la guerra civil espanyola, este cap de setmana, a les Terres de l'Ebre. El primer descobriment el va fer un agricultor, quan es trobava fent tasques agrícoles en una finca de la seua propietat a Bítem, a Tortosa. La segona troballa va ser per un veí mentre practicava senderisme per la Serra de Santa Madrona del terme municipal de Gandesa. En tenir-ne coneixement, l'equip de desactivació de la Guàrdia Civil es va posar en contacte amb les persones que havien trobat les granades i va desplaçar-se a les dos ubicacions per destruir els artefactes.

A la finca agrícola de Bítem es va trobar un projectil de morter model Valero de 81 mm, sense espoleta, però amb càrrega. La segona troballa eren dos granades de mà, una tipus bola de llit i una altra universal. No havien arribat a explotar i es trobaven en molt mal estat de conservació. En un paratge proper, i havent pres les mesures de seguretat necessàries, la Guàrdia Civil va destruir-la.


Segons s'informa des del cos policial, la celeritat amb què van actuar els especialistes va evitar l'explosió involuntària i incontrolada d'un dels artefactes. Les Terres de l'Ebre és un dels territoris més afectats pel conflicte de la Guerra Civil i freqüentment encara s'hi troben artefactes, projectils i municions al terra que es van utilitzar a l'època.

 

Participació