La CUP TORTOSA denúncia a Treball la Residència Sant Miquel per suposades irregularitats en acomiadaments

La CUP ha presentat una denúncia a Inspecció de treball exigint que s'actue d'ofici amb l'objectiu que s'investigui l'empresa

Aguaita.cat
23 de novembre del 2020
Roda de premsa de la CUP davant de la Residència Sant Miquel Arcàngel de Tortosa
Roda de premsa de la CUP davant de la Residència Sant Miquel Arcàngel de Tortosa | CUP TORTOSA
La Residència Sant Miquel Arcàngel de Tortosa és la residència de Tortosa que registra actualment el brot més gran de persones infectades per la COVID-19 amb 48 positius, segons dades oficials. Els casos, que van sortir a la llum el 6 de novembre es van doblar en menys de dues setmanes.

La CUP ha declarat, a través del testimoni d'extreballadores de la residència Sant Miquel, que direcció hauria estat amagant en un primer moment el brot a les treballadores del centre. "L'empresa ha omès informació no indicant quins residents eren positius, i posant així en risc la salut de les treballadores, les seues famílies i les persones que viuen a la residència", expliquen. El personal, segons declaren "ha estat atenent casos COVID-19 sense les proteccions individuals recomanades, ni les mesures de seguretat necessàries, per evitar la propagació entre els residents". Per altra banda, l'empresa ha acomiadat diverses treballadores mentre estes es trobaven de baixa i en quarantena per haver donat positiu en COVID-19 a través d'un burofax tal i com estes treballadores van denunciar a través de les xarxes socials.La CUP Tortosa s'ha posat en contacte amb 2 de les persones acomiadades de forma improcedent, una de les quals ja hauria interposat una denúncia al Departament de Treball. La xifra, però, de les persones acomiades amb a
este modus operandi podria ascendir a 12 persones.

"A esta llista d'irregularitats, cal sumar-hi el poc personal que treballa per torns i amb unes condicions molt precaritzades, com és habitual en un sector altament feminitzat, tot i els recursos públics que s’hi destinen" denúncia la CUP.

La Residència Sant Miquel té 90 places concertades de servei residencial, de les 145 que ofereix.

Davant d'esta situació, la CUP Tortosa demanen que el Departament de Salut i l'ICS "una intervenció immediata de la residència Sant Miquel Arcàngel per l'opacitat de les seves actuacions, la manca de condicions laborals i de recursos adequats, cosa que dificulta les cures i l'incompliment de les normes higièniques i de seguretat bàsiques en situació de pandèmia". També demanen a l'Ajuntament de Tortosa que sol·licite a la Generalitat esta intervenció i constitueixi una comissió d'investigació sobre la gestió de la residència i l'ús de recursos públics.

Així mateix, volen que es prenguen mesures contundents contra la fundació que gestiona la residència "per haver omès la seva tasca i haver posat en perill la vida de les treballadores, les seves famílies i els avis i àvies del centre". En este sentit, anuncien que com a CUP han presentat una denúncia a Inspecció de treball exigint que s'actuï d'ofici amb l'objectiu que s'investigue l'empresa.
 
Esta, és l'única manera de poder fiscalitzar correctament la qualitat del servei, afirma la CUP i "garantir unes condicions laborals dignes per les treballadores dels centres, així com garantir una atenció a la vellesa digna i que prioritzi el benestar de la gent gran per davant dels beneficis empresarials", conclouen.