L'Ajuntament d'Amposta destina més d'1 MEUR del pressupost d'enguany a actuacions extraordinàries per la covid-19

El consistori calcula que ha dixat també d'ingressar 1,3 MEUR pel tancament d'activitats i la suspensió de concessions

Pla general d'Amposta, des del Pont Penjant.
Pla general d'Amposta, des del Pont Penjant. | S.B.
Redacció
20 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:17h
L'Ajuntament d'Amposta, incloent l'Hospital Comarcal de gestió municipal i Fussmont –la fundació que gestiona els serveis socials-, calcula que ha destinat més d'un milió d'euros del pressupost d'enguany a mesures extraordinàries per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que ha suposat la pandèmia de la covid-19. Més de la meitat d'esta despesa, segons concreta un comunicat, correspon a obres d'adequació d'espais i equipaments municipals, adquirir material de protecció així com ajuts al teixit econòmic i les famílies. El govern municipal, a més, calcula que dixarà de percebre enguany 1,31 MEUR pel tancament d'activitats i la suspensió del cobrament de concessions administratives o serveis.

El consistori ha assumit les obres d’adequació i neteja de l'antiga residència -prop de 85.000 euros, l'adequació dels centres educatius i compra de material per adaptar-los a la seva reobertura -més de 40.000 euros- o l'adquisició de mascaretes, mampares per als edificis municipals o gel -26.000 euros-.

També s’inclouen actuacions de suport al teixit econòmic i les famílies de la ciutat com els ajuts covid-19 a les empreses i persones autònomes -77.000 euros-, la creació de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania i l'Empresariat -12.000 euros-, les subvencions al lleure d’estiu -50.500 euros-, el programa Sonen les Terrasses -10.000 euros- o el conveni per facilitar el repartiment a domicili entre restauració i comerç -10.000 euros-.

En l'àmbit de suport a les persones més vulnerables s'han ampliat en 20.000 euros dels ajuts d’urgència social –arribant als 60.000 euros anuals i la gestió de 95 ajuts de pobresa energètica i 80 ajuts de pagament de l’habitatge-, 13.000 euros de tiquet fresc -arribant a un total de 20.000 euros-, l'ampliació del servei d'àpats a domicili, que s'han doblat, passant del 193 àpats al mes de febrer a més de 400 a l’octubre -uns 6.000 euros més.

Finalment, també es va desenvolupar una programació d'activitats culturals i d’oci, de suport al sector cultural de la ciutat i també per a la dinamització de la ciutat i del Poble Nou, amb un cost total de 73.000 euros, on s’inclouen també totes les despeses vinculades amb la implementació de les mesures de seguretat.

A més, el pressupost municipal s’ha vist afectat per una davallada dels ingressos de més d'1.31 milions d'euros derivats del tancament d'activitat al Centre de Tecnificació Esportiva, la piscina i gimnàs municipals i les llars d'infants així com la suspensió del cobrament de les concessions municipals afectades pel tancament i la ocupació de la via pública no implementada. L'Ajuntament també va fer un avançament de pagament de certificacions i factures de 3 milions d'euros per donar liquiditat a les empreses proveïdores.

En el capítol despeses que ha hagut d’assumir l'Hospital Comarcal d'Amposta per a la gestió de la crisi sanitària, figuren 170.000 euros per a la contractació de personal i 190.000 euros per a l'adquisició de material. En el cas de la residència de la gent gran s'han invertit 150.000 euros de contractació de personal i 20.000 euros d'adquisició de material.