La Federació de Veïns de Tortosa reclama partides pressupostàries per al nou projecte d'ampliació de l'hospital

Partits i sindicats insisteixen que cal un centre hospitalari nou i veuen el projecte com una "maniobra electoralista"

Carlos Redó i Josep Baubí, a les portes de l'hospital.
Carlos Redó i Josep Baubí, a les portes de l'hospital. | ACN
Redacció
09 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:03h
La Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa (FAVT) ha reclamat que el projecte d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT) vaja acompanyat de partides pressupostàries als comptes del Govern perquè no es convertisca en el tercer projecte de millora que es queda al calaix. "No volem desconfiar, però ens han de demostrar amb seguretat que és un projecte real i no fum", ha dit el president de la FAVT, Carlos Redó. Com bona part dels partits polítics i els principals sindicats, insistixen que el territori mereix un nou hospital de referència, però celebren totes les millores que es puguen fer a l'actual HVCT i sobretot que finalment es construïsca un nou aparcament soterrat i ascensors per accedir-hi des de la ciutat.

Els agents socials, econòmics i polítics de l'Ebre celebren que Salut plantege una ampliació i la millora de l'actual hospital de referència del territori, el Verge de la Cinta de Tortosa, però no es resignen a seguir reclamant un nou hospital, en una nova ubicació que en millore l'accessibilitat i la mobilitat, i que tinga més serveis i recursos. També hi ha unanimitat en advertir que este nou projecte, presentat poques setmanes abans de les eleccions catalanes, no puga acabar sent "una maniobra electoral", "un compromís electoralista" o "fum" com els anteriors projectes que Salut havia presentat a les Terres de l'Ebre per a l'HVCT.

El recel dels veïns

La Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa ha recordat que malgrat no ser "el projecte ideal" que voldrien - que és un nou hospital-, celebren que Salut prevega construir un aparcament soterrat de 300 places - capacitat que consideren "justa"- i dos ascensors per accedir des de la ciutat al turó on està ubicat l'hospital. "No ens sembla malament i complix amb algunes de les nostres peticions i perspectives, però temem que com va passar fa 3 anys, tot acabe sent fum", ha advertit el president de la FAVT, Carlos Redó. "Venen eleccions, ens presenten el projecte i al cap d'un temps ens diran que no es pot fer, com l'anterior", ha lamentat.

Que el projecte es presentés a la ciutadania a través d'una nota de premsa tampoc ha agradat. "S'ha presentat a l'estil Rajoy. És esperpèntic. Ja ens han enganyat prou, hem perdut 14 anys", ha criticat Josep Baubí, representant del col·lectiu veïnal al Consell Territorial de Salut a les Terres de l'Ebre. I que és el projecte de la consellera Marina Geli per fer un nou hospital, presentat fa 14 anys, o l'ampliació proposada pel conseller Toni Comín el 2017, s'han esfumat, en este darrer cas amb el projecte d'execució redactat. "Com ens hem de creure ara que serà una realitat?", ha qüestionat Baubí.

La petició que li ha enviat la FAVT este dilluns a la consellera Alba Vergés, per carta, és que la nova ampliació es vaja concretant amb partides pressupostàries als propers comptes del Govern. A més a més, demanen a Vergés que el termini de 5 anys per executar l'ampliació de l'HCTV s'escurce. "És massa temps. Si el projecte es desenvolupa en la nova legislatura, es pot inaugurar dintre d'ella, com a mínim", ha defensat Redó. Redó ha explicat que també han demanat una reunió telemàtica amb la consellera de Salut després que se suspengués per l'emergència de la pandèmia la que tenien programada al març.

Els partits volen un nou hospital

D'altra banda, formacions polítiques com la CUP, el PSC, Ciutadans o Movem insistixen que cal construir un nou hospital a Tortosa. La CUP s'oposa directament al projecte d'ampliació de l'HVCT perquè no resol les necessitats dels ciutadans de Tortosa i l'Ebre i l'ha qualificat de "maniobra electoralista". Ciutadans també aposta per la construcció d'un nou hospital que no tingui "problemes d'accessibilitat ni limitacions d'espai per a futures ampliacions" i el PSC ha aprovat una resolució per demanar un nou hospital a Tortosa. Els socialistes no veuen ni "factible" ni resolutiva per als seus actuals problemes l'ampliació del Verge de la Cinta i advertixen de les limitacions del projecte i de "l'insuficient" inversió que es planteja. Finalment, també Movem Tortosa manté que "la millor opció per al territori" és construir un nou hospital i advertix dels interrogants que genera un projecte "a tocar de l'emmurallat del turó" i l'encaix allí d'un aparcament soterrat.

Com els veïns, els partits advertixen que la proximitat a les muralles del nou edifici que vol construir Salut pot suposar sobrecostos i retards en la construcció i demanen que Patrimoni i Cultura en faci abans un estudi acurat. També defensen que reclamar un nou hospital per a l'Ebre a Tortosa és una proposa "realista" perquè actualment, el Departament en construïx de nous a diferents punts del país.

Els sindicats reclamen més inversió

Des de la UGT de les Terres de l'Ebre, també han criticat que l'ampliació de l'HVCT no "suposa la millora" que necessita el territori tot i que "no s'oposen" a cap de les inversions que es facen en l'àmbit sanitari. "Necessitem un hospital modern i adequat, amb bona comunicació", ha apuntat Valentín Marín, secretari general del sindicat a l'Ebre, però ha qüestionat si la inversió de més de 45 MEUR per ampliar un 60% la superfície del Verge de la Cinta "està ben plantejada" i ha alertat dels problemes que suposa ubicar el servei de radiologia en un hospital "mal comunicat i amb problemes d'accessibilitat".

El secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Marc March, ha valorat "positivament" que el projecte s'iniciï i es tire endavant, però ha demanat que s'acabi traduint en "més llocs de treball" en l'àmbit sanitari i sobretot que es concreti i sigui una realitat i no només un anunci electoral. "L'hospital de referència de les Terres de l'Ebre s'ha quedat petit, n'és necessària l'ampliació o un nou hospital, però cal alguna cosa més per donar servei a la gent de les Terres de l'Ebre", ha reclamat March.