AGRICULTURA

La Terra Alta, l'Alt Camp i l'Alt Penedès concentren les sol·licituds d'ajudes a la vinya

Un cop comunicada la resolució, s'obre el termini per a presentar la documentació relativa a la bestreta per a cobrar l'import de l'ajut concedit

per Aguaita.cat , Gandesa, 5 de novembre de 2020 a les 16:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya comunicarà, els propers dies, les resolucions de concessió dels ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya d’esta campanya 2020-2021 als 574 sol·licitants de 21 comarques que han fet el tràmit a través de la Declaració Única (DUN). Es tracta de la totalitat dels sol·licitants presentats.

De les 574, 164 corresponen a l'Alt Penedès, 103 a l'Alt Camp i 83 a la Terra Alta, les tres comarques on hi ha hagut més sol·licituds. Per sota seu hi ha la Conca de Barberà i el Baix Penedès, amb 56 i 55 respectivament, el Priorat amb 28 i el Tarragonès amb 20, entre d'altres.


En esta campanya els terminis de presentació de sol·licituds es van allargar ateses les circumstancies ocasionades per la Covid-19, fet que ha comportat realitzar esta resolució ara.

El pressupost disponible per a estos ajuts esta campanya és de 4.929.135 euros, amb el que es pagarà el 50% de l’import de totes les sol·licituds, sent este percentatge el màxim concedit previst en campanyes anteriors. En cas de produir-se romanents s’estudiarà elevar-lo fins a un 60%, tal i com la normativa preveu d’acord a la situació provocada per la pandèmia.


Un cop comunicada la resolució s’obre el termini per a demanar una bestreta de l’import de l’ajut concedit per tal d’efectuar el primer pagament amb la màxima celeritat.

Enguany les sol·licituds presentades són menys que les dels dos darrers anys (925 el 2018 i 800 el 2019). La situació creada per la pandèmia de la covid-19 i les circumstàncies complicades per les que passa el sector de la vinya poden ser les causes d’esta disminució.

L’ajut de reestructuració i reconversió de la vinya és una mesura del Programa de suport al sector vitivinícola, previst al Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 desembre de 2013, pel qual es crea una organització comuna de mercats dels productes agraris, i que preveu que cada Estat membre presenti a la Comissió un projecte de programa de suport de cinc anys que comprengui mesures d'ajut al sector vitivinícola. Té un finançament 100% de la Unió Europea, que perseguix impulsar l’augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles, afavorir la seva modernització i l’adequació varietal a les tendències del mercat, per tal de reforçar l’estructura del sector.

 

Participació