El Centre VIMA activa una planta destinada als casos positius de la Covid-19

"La situació a hores d'ara està calmada i ens en sortirem" ha afirmat esperançada la directora del centre geriàtric, Queralt Vilarnau

Aguaita.cat
26 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 20:22h
Façana de la residència VIMA de la Ràpita
Façana de la residència VIMA de la Ràpita | Cedida
L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, la delegada de residències del Departament de Salut al territori Ingrid Roca i la directora del Centre Vima de Sant Carles de la Ràpita, Queralt Vilarnau, han comparegut esta tarde davant dels mitjans per informar com s'està gestionant el brot de COVID-19, detectat a la residència de gent gran el passat dimecres. Entre les mesures que ha implementat el centre per intentar contindre el brot hi ha l'activació d'una planta on han derivat els casos positius detectats entre els usuaris del centre, 50. També han donat positiu a les proves PCR 14 treballadors. 

El brot es va originar el dimecres al matí quan alguns residents van començar a mostrar simptomatologia. El mateix matí, se'ls hi va realitzar el test d’antígens, en el qual deu persones van donar positiu. A partir d’aquí, entre la mateixa tarda i l’endemà, es van dur a terme un total 230 PRC entre residents i treballadors. D’aquestes 230 PCR, 64 han resultat positives, 50 de les quals pertanyen a residents i les 14 restants a professionals del centre. Actualment, nou residents es troben hospitalitzats entre l’Hospital Comarcal d’Amposta i l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. La directora del Centre Vima, Queralt Vilarmau, ha exposat que “en aquell moment va ser prioritari l’atenció als nostres residents i la informació a les seves famílies”. 

L'alcalde i la delegada de residències de Salut al Territori han fet una primera radiografia de com es va actuar en coordinació amb el Centra Vima i l'atenció primària de la Ràpita tan bon punt hi va haver els primers residents amb simptomatologia. La tarde del mateix dimecres un equip d'atenció primària va anar al centre i va cribar amb els tests d'antígens de detecció ràpida als residents. Al seu torn es va habilitar una planta Covid amb totes les persones que presentaven símptomes i els van aïllar de la resta de residents. Un circuit habitual en casos de covid, sectorialitzar sectors en un centre. "El Departament de Salut i el centre va poder confinar de manera ràpida els positius i el brot està controlat i no ha derivat en més contagis" afirma Caparrós.

"Els residents estan a la tercera planta, que ha esdevingut una planta Covid, es troben bé malgrat tot, cada dia matí i tarde són atesos per un equip mèdic d'atenció primària i el centre per mitjà de l'equip d'infermeria informa les famílies", ha explicat la directora, Queralt Vilarnau. "A la planta covid poden interactuar entre ells, ja que les treballadores van amb els EPIS i els residents estan passant l'aïllament. A la resta de la residència els usuaris es troben en habitacions individuals en seguiment de les mesures de prevenció", ha afegit.

La directora del centre Vima, visiblement emocionad,a ha volgut recalcar i agrair als equips mèdics que des de primària visiten cada dia als residents i que gràcies a la ràpida detecció s'han pogut contenir els casos. També ha donat les gràcies als familiars que malgrat  el patiment han estat comprensius i han fet costat en les mesures que s'han establert en el control del brot. "La situació a hores d'ara està calmada i ens en sortirem", ha afirmat esperançada Queralt Vilarnau.

La delegada de Salut Ingrid Roca ha informat que els 9 residents derivats als centres hospitalaris estan estables i que "a mesura que siguin altables tornaran al centre; tot i que es troben bé cal veure l'evolució en els següents que fins ara és positiva".

"De moment per motius de prevenció els residents no poden rebre visites, però tan bon punt es pugui permetrem el contracte amb la família que en aquests casos és molt important per a la salut emocional de la gent gran", ha apuntat Roca."Seguim criteris i recomanacions mèdiques per establir com actuem a cada moment", ha afegit.

D’altra banda, l’alcalde de la Ràpita ha remarcat que “no és un brot que ha ocasionat nous contagis, hi ha els mateixos casos que en el moment en què es van detectar el brot”. Juntament amb la resta de contagiats, el nombre de casos a la Ràpita s’eleva a 92. És per això que l’alcalde subratlla la importància d’extremar les mesures i declara que “l’única manera que tenim de frenar la pandèmia és que tothom ens conscienciem”.