Alcanar readapta el Programa de Competitivitat Empresarial a la realitat de la pandèmia

Moltes de les formacions s'han convertit al format online, mentre que d'altres es poden realitzar presencialment seguint els protocols marcats pel Procicat

La coordinadora del Programa de Competitivitat Empresarial, Judit Sancho, i el regidor d'Economia i Empresa, Jordi Monfort
La coordinadora del Programa de Competitivitat Empresarial, Judit Sancho, i el regidor d'Economia i Empresa, Jordi Monfort | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
23 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:14h
La pandèmia ha redefinit el nostre dia a dia. La nostra vida social ha quedat condicionada a les mesures restrictives per a frenar els contagis i, de retruc, les agendes, culturals, educatives, esportives, festives... i de qualsevol tipus s’han vist afectades.

També va ser així, en un inici, per a l’edició 2020 del Programa de Competitivitat Empresarial d’Alcanar, que durant les setmanes de confinament, entre el mes de març i juny, va veure com havien de cancel·lar-se la majoria dels seus cursos presencials. Però si l’adaptabilitat marca la supervivència, este ha estat també el punt fort que ha permès reprendre amb força este complet programa de cursos, encaminat a donar resposta a les necessitats formatives del teixit productiu del municipi.

Les formacions del Programa de Competitivitat Empresarial es distribueixen per àrees d'interès: seguretat, benestar i salut laboral; habilitats interpersonals i directives; màrqueting i màrqueting digital; gestió empresarial; cuina i gastronomia; comerç i negocis i citricultura.

“Vam apostar per transformar al format online aquelles formacions que eren susceptibles de fer-ho, com ara comptabilitat, habilitats en comunicació,...”, exposa Judit Sancho, tècnica de l’Àrea de Desevolupament Local i coordinadora del programa. L’aposta per la formació online ha estat clau per poder tirar endavant el programa del 2020, tant és així que, a final d’any, al voltant del 50% dels cursos que es preveien en el Programa de competitivitat Empresarial d’enguany s’hauran fet via telemàtica.

“Enguany el programa ja contemplava dues formacions online. Per a nosaltres, la via online ja fa temps que representa una via interessant a explorar, però la pandèmia ha fet accelerar el procés”, afegeix Sancho. Així, l’Ajuntament ha signat convenis amb 5 empreses diferents per poder aportar formació online al Programa de Competitivitat.

La pandèmia també ha accelerat la digitalització de molts sectors empresarials, entre ells, el del comerç o la restauració, entre d’altres i això, ha legitimat, segons els seus impulsors, l’aposta que des del 2014 ha fet el Programa de Competitivitat empresarial per la formació en el Màrqueting en general i el Màrqueting online en especial: “Ens hem adonat que alguna gent que fins ara no havia sigut massa permeable a les formacions online o no la veia del tot necessària ara s’adona que ha esdevingut una necessitat molt important”, exposa per la seua banda el regidor d’Economia i Empresa, Jordi Monfort.

«La pandèmia ha suposat una espenta d’entre 5 o 10 anys cap a la digitalització. El que abans era com una aposta, ara ja és una necessitat»

“Portàvem molt de temps insistint en este tipus de formacions, eines de fidelització de clients, e-markets,... costava que determinats sectors fessen el pas, però la pandèmia ha suposat una espenta d’entre 5 o 10 anys cap a la digitalització. El que abans era com una aposta, ara ja és una necessitat. Han vist que han de jugar a això sí o sí i, per això, de cara l’any que ve apostarem per un reenfocament dels cursos”, afegeix Monfort. Així, les formacions noves dirigides a aquelles persones que ja compten amb una base de coneixements, es combinaran amb els cursos dirigits a aquells sectors que s’endinsen per primer cop en el mercat online. “La pandèmia ha demostrat que este projecte s’ha adaptat a les circumstancies i ha donat resposta a les necessitats en un context diferent i així ho continuarem fent de cara al 2021”, insisteix Monfort.
 

El programa es distribueix en diferent àrees d'interès, entre les quals el màrqueting; cuina i gastronomia; comerç i negocis i citricultura Foto: Sofia Cabanes



L’aposta per la digitalització també ha suposat una revalida per a l’aplicatiu de gestió que fa just un any impulsava l’Ajuntament per fomentar la inscripció online als cursos i facilitar la comunicació entre els inscrits. “Amb la pandèmia s’ha demostrat com un element bàsic per poder tirar endavant el programa. L’aposta ha sortit rodona”, assegura el regidor d’Empresa.

Però no tot han estat cursos online. Algunes de les formacions, per les seues característiques, feien imprescindible la presencialitat i per això s’han adaptat seguint els protocols marcats pel Procicat, com ara el curs de Mindfullnes, el de Workshop Creatiu o el de Coaching comercial. “Tampoc volem renunciar del tot a la formació presencial, perquè segons quins continguts perden tota la seua essència si la fem online. Tenim espais on podem complir totes les mesures, per això en alguns cursos no hi hem volgut renunciar”, constata Judit Sancho. D’altres, com el curs d’operador de carretons, s’ha hagut de cancel·lar, ja que era complicat compaginar el format presencial amb els protocols sanitaris, però es preveuen reprogramar de cara al 2021.

Enguany hauran passat pel programa de competitivitat empresarial d’Alcanar més de 150 persones, una xifra molt similar a la d’altres anys, tot i les restriccions per la pandèmia. “Fins a l’estiu no hi havia hagut tant interès. La gent que tenia la sensació que estàvem en una situació provisional, però ara que s’adonen que va per a llarg veuen la necessitat de continuar-se formant per adaptar-se a este nou context”, argumenta Sancho.

El programa de Competitivitat Empresarial d’Alcanar ofereix cursos fins a final d’any. Els podeu consultar en este enllaç.