RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes, arriba a Amposta

RECICLOS digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes i premia els ciutadans compromesos amb el reciclatge a través d'incentius sostenibles

Aguaita.cat
19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:43h
RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes, arriba a Amposta
RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes, arriba a Amposta | Ajuntament d'Amposta
Els habitants de Amposta compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seues llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.


D'esta manera, Amposta es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per este sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.

Els veïns de Amposta podran reciclar les seues llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 62 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible, així com la instal·lació d'un punt d'autoreparació de bicicletes.

“Estem satisfets de poder ser els primers de les Terres de l’Ebre en implementar aquest sistema d’incentius al reciclatge, perquè no deixa de ser també un reconeixement a tota la tasca que estem fent, sobretot aquesta legislatura, en la gestió de residus i en l’impuls de la sostenibilitat”, ha declarat l’alcalde de Amposta, Adam Tomàs, tot assenyalant que des de l’Ajuntament s’estan dissenyant campanyes de conscienciació de la necessitat, tan mediambiental com econòmica, de reciclar, “i el programa RECICLOS ens ajuda a reforçar aquest missatge”.

Per fer ús d'RECICLOS, els ciutadans de Amposta només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

"Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Amposta a través de les recompenses que obtenen en reciclar.  RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat", ha afirmat Irene Luna, especialista en gestió de residus a Ecoembes.

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en quatre municipis catalans  i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Al 2021, es preveu que este pioner sistema de reciclatge arribe a tot l'Estat, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d'estes.