Tortosa, Roquetes i Amposta se sotmeten este 6 d'octubre a noves restriccions per doblegar la pandèmia

Es demana a la ciutadania d'estos municipis evitar desplaçaments innecessaris, reduir la vida social i "fer tot el possible per tornar a la normalitat"

Carrer Sant Blai, un dels principals eixos comercials de Tortosa
Carrer Sant Blai, un dels principals eixos comercials de Tortosa | Anna Ferràs/ACN
05 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:02h
El Diari Oficial de la Generalitat publicarà a partir de demà, moment en què entraran en vigor, noves mesures restrictives aprovades pel Procicat als municipis de Tortosa, Roquetes i Amposta.
 
Així ho ha anunciat este matí en roda de premsa el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. Estes mesures restrictives, calcades de les que s’han aplicat darrerament en municipis com Vic o Manlleu, s’apliquen després que s’hagen disparat tots els indicadors epidemiològics a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, especialment arran del brot detectats a l’escorxador de Padesa (Roquetes) on s’han comptabilitzat un total de 230 contagis entre treballadors i 40 més entre contactes estrets en les darreres setmanes.
 
De fet, el risc de rebrot a Tortosa, amb 1.609,69, fan que siga en estos moments la ciutat catalana amb més de 20.000 habitants amb un risc més alt. “Estem en una situació tensa, no podem abaixar la guàrdia sinó tot el contrari. Hem de fer tot el possible per tornar a la normalitat”, ha recalcat Pallarès.
 
Les mesures aplicades van encaminades a la contenció de la pandèmia “sobretot en matèria laboral i social, amb l’objectiu de frenar la transmissió i, evidentment, protegir la salut de la població”, ha detallat la directora territorial de Salut, Mar Lleixà.
 
Així, es demana a la ciutadania que es quede a casa, que reduisca al màxim l’activitat social i limiti els seus desplaçaments a aquells “estrictament imprescindibles”. Es recorda, d’altra banda, que estan prohibides les reunions socials de més de 6 persones, com al conjunt del país.
 
En l'àmbit de l'hostaleria i restauració, s'elimina el consum en barra i sempre s'ha de fer a la taula. També es limita l'aforament tant a l'interior com a l'exterior en un 50%. L'horari de tancament d'aquests establiments és a la 1 de la matinada com a màxim. Sempre que sigui possible, s'ha d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar.
 
Pel que fa als actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, aquests hauran de limitar l'assistència al 50% de l'aforament.
 
L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració. Tant en espais tancats com en espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat s’estableix en 1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 m2 per persona.
 
Es poden dur a terme les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l’aire lliure sempre que l’aforament no superi el 70%. L'aforament de les activitats esportives també es limitarà a un 50 per cent, sempre seguint els plans treballats en l’àmbit del Procicat.
 
Estes mesures entraran en vigor a partir de demà 6 d’octubre i s’aplicaran, com a mínim, en els propers 15 dies. Durant este temps s’avaluaran els diferents indicadors epidemiològics per determinar si es prorroguen les mesures i, si cal, ampliar-ho, o no, a més municipis. “Potser que durant estos dies s'haja d’aplicar a altres municipis, son situacions dinàmiques en funció de l’evolució dels indicadors”, ha especificat la directora territorial de Salut.

La postura dels alcaldes
 
A banda de les mesures aplicades pel Procicat, l’Ajuntament de Tortosa aplicarà mesures addicionals. Se suspenen totes les activitats d’àmbits turístic i cultural organitzades directament per l’Ajuntament i es tancaran tots els parcs infantils del municipi. “Hem de ser responsables i prudents per resoldre la situació”, ha advocat l’alcaldessa del municipi, Meritxell Roigé.
 
Per la seua banda, l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha reconegut “que el relaxament que s’ha viscut darrerament ha d’acabar”. “El brot de Padesa s’està escampant i ho hem d’aturar. Crec que en l’oci nocturn el relaxament ha estat massa gran i per això estes mesures ens ajudaran a posar a eliminar la sensació que el perill no existeix. El perill hi és”, ha afegit. Gas també ha defensat la tasca duta a terme per l’escorxador i ha volgut callar les veus que demanen el seu tancament per frenar el brot: “L’empresa és la primera interessada en aturar-ho. També hem de ser conscients que aturar el cicle productiu de Padesa tindria un impacte molt important en molts sectors del territori”.
 
Per últim, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha subratllat que la capital del Montsià no es troba en el seu pitjor moment. De fet, al juliol, l’índex de risc de rebrot “triplicava l’actual”, que és de 554,59. Tot i això, ha recalcat que des del consistori són “conscients” de “la situació que pot suposar este brot, per això creiem que és lògic en matèria preventiva aplicar les mesures que se’ns indiquen des del Procicat”. No obstant, el municipi no aplicarà, de moment, mesures addicionals.
 
Cribratges massius en escoles
 
Justament avui dilluns s’han iniciat els cribatges massius en els 14 centres educatius de Tortosa. El primer de tots ha sigut l’escola de Remolins, on també s’ha invitat a les famílies dels alumnes a fer-se els tests. Fins al dia 26 d’octubre és previst que els testos es vagin realitzant a tota la comunitat educativa de la capital del Baix Ebre, passant per cadascun dels centres amb una unitat mòbil. L’objectiu d’este cribratge massiu és “tenir una foto real de la ciutat a través del món educatiu” i “detectar d’esta manera els assímptomàtics per poder tallar les cadenes de transmissió”, ha assenyalat per la seua banda la directora territorial d’Educació, Montse Perelló.