El vent de mestral preocupa els Bombers per extingir l'incendi a Vinebre, la Torre de l'Espanyol i Garcia

El foc s'ha donat per estabilitzat al migdia però encara no està controlat

Bombers treballant a la zona calenta fent línies de defensa al flanc esquerre de l'incendi forestal de Vinebre.
Bombers treballant a la zona calenta fent línies de defensa al flanc esquerre de l'incendi forestal de Vinebre. | Bombers
Redacció
27 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:09h
ACTUALITZACIÓ 20.00 h: Foc estabilitzat però no controlat

Els Bombers de la Generalitat continuen les tasques d'extinció de l'incendi forestal que s’ha originat la matinada d’este diumenge a la Torre de l’Espanyol i que ha afectat també els termes de Vinebre i Garcia. El dispositiu a partir d'ara, segons informen els Bombers, estarà format per 7 dotacions terrestres que vetllaran perquè el fort vent que bufa a la zona no face revifar el foc fora del perímetre ja encerclat per les línies d'aigua. L’incendi, que s’ha donat les estabilitzat a migdia, encara no està controlat, i dins el perímetre encara queden punts calents. S'espera que el vent continue bufant durant la pròxima nit.

De fet, la incorporació dels mitjans aeris a primera hora i el descens de la intensitat del vent a la zona durant el matí ha permès tancar el perímetre i donar l'incendi per estabilitzat.

S'han mobilitzat 138 efectius del cos, dels quals una quarantena treballen al perímetre del foc per sufocar els punts calents i per evitar que hi hagin represes. "Com que hem arribat molt ràpidament i s'ha treballat de forma molt eficient, prioritzant el flanc esquerre, s'ha pogut limitar la propagació del foc", ha explicat a l'ACN l'inspector cap de la regió dels Bombers a les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. El foc ha afectat 1,7 hectàrees, segons estimen els Agents Rurals.

Segons Expósito "l'escenari" és "complicat" perquè el foc s'ha produït en un lloc on el vent bufa fort i on l'estat de la vegetació permet que "creme amb certa intensitat". A més, diu que les poques precipitacions de la setmana passada tampoc hi han ajudat així com l'orografia del terreny. "Hi ha pendents molt fortes i inclús al mig del perímetre hi ha un penya-segat, d'uns 15-20 metres d'alçada, que tot i que l'incendi l'ha superat, als bombers els hi ha sigut bastant difícil", ha detallat. Per això, els efectius han treballat amb l'estratègia de limitar el potencial de propagació del flanc esquerre i evitar l'obertura del dret.

En tot cas, ha assegurat l'inspector, si el foc s'hagués "eixamplat" hauria pogut cremar entre 700 i 1.500 hectàrees, xifra allunyada de les 5.000 hectàrees calcinades en l'incendi de la Ribera d'Ebre. "No es tracta de la mateixa magnitud", ha afegit Expósito. Pel que fa a la investigació sobre l'origen del foc, els Agents Rurals encara no tenen una hipòtesi clara sobre les causes.
 

Imatge nocturna de l'incendi que s'ha declarat al terme municipal de Vinebre. Foto: Bombers


INFORMACIÓ 10.30 hores: Declarat un incendi a la Ribera d'Ebre

Els Bombers de la Generalitat treballen des de dos quarts de sis d'esta matinada de diumenge en l'extinció d'un incendi que s'ha declarat a prop de l'Ermita de Sant Miquel, al terme municipal de Vinebre (Ribera d'Ebre). S'han activat 50 dotacions terrestres, amb camions d'aigua i vehicles lleugers de coordinació i comandament, com la unitat GRAF, EPAF, GROS i Punt de Trànsit, i set mitjans aeris. Segons els Bombers a causa del vent, el foc ha arribat a la carena de la Serra del Tormo però ja no hi avança. L'incendi evoluciona favorablement i hauria afectat entre set i vuit hectàrees.

Els mitjans aeris, que s'han activitat amb la llum del dia, estan fent descàrregues d'aigua als flancs de l'incendi per assegurar-los, així com en la carena, on s'ha estabilitzat la propagació amb eines manuals. A hores d'ara, els efectius sobrevolen la zona per comprovar si hi ha focus secundaris més enllà del perímetre.