Les ampostines empresonades durant el franquisme, protagonistes del Premi de Recerca de Batxillerat d'Amposta

També sobre memòria històrica, l'accèssit és per al treball sobre l'ampostí Agustí Maigí Ferré, exiliat a França i empresonat a un camp de treball nazi

per Aguaita.cat , 31 d'agost de 2020 a les 11:43 |
Ariadna Tomàs i Montserrat Ferrando, guanyadores del Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d'Amposta. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La memòria històrica ha protagonitzat els guardons del tretzè Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d'Amposta, un premi que atorga el consistori i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià per fomentar la recerca sobre la ciutat i les terres ebrenques. El treball de recerca guanyador va ser "La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes", d'Ariadna Tomàs Iborra de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta; mentre que l'accèssit se'l va emportar "Memòria d'Agustí Maigí Ferré: exili familiar i treball forçat per a l'Alemanya nazi", de Montserrat Ferrando Sancho. Les guanyadores es van donar a conèixer en un acte limitat d'aforament per la situació actual.

"La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes" explica en què va consistir la repressió sobre la població republicana i, més concretament, els tipus de sistemes concentracionaris que s'hi van establir, amb els quals es va castigar els oposats i oposades al règim sotmetent-los i sotmetent-les a unes duríssimes condicions de vida. El treball se centra, però, en la figura femenina, la repressió afegida pel simple fet de ser dones i les presons dirigides a elles. La recerca finalitza amb la descripció de les presons femenines que hi va haver al territori català, centrant l'atenció en la presó de les Oblates de Tarragona, on van ser dirigides les dones ampostines. De cadascuna d'elles s'ha estudiat el motiu que va comportar el tancament, el procés penitenciari, que inclou el consell de guerra realitzat i la pena imposada, i l'alliberació, entre altres.


La memòria d'un ampostí exiliat
Quant a l'accèssit, "Exili familiar i treball forçat per a l'Alemanya nazi. Memòria d'Agustí Maigí Ferré", fa un recorregut per la història de vida d'un home que visqué la Guerra Civil a Espanya i la Segona Guerra Mundial. Durant este període d'entreguerres es va exiliar a França amb la seva mare i germanes per fugir de la repressió per la derrota en la Guerra Civil. Van marxar cap a França per buscar asil i després d'establir-se en un refugi en un poblet de les muntanyes franceses, Maigí va ser requisat pels alemanys i dut a un camp de treball forçat nazi per treballar per a l'organització TODT, que tenia com a finalitat la construcció de material d'obra militar i fortificacions nazis. Després d'un temps, es va escapar del camp i a Bordeus va conèixer un personatge que va ser qui el va salvar.


El reconeixement, que entrega l'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià, està dotat amb 400 euros i l'edició del treball en format llibre per a les recerques guanyadores. El Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d'Amposta vol reconèixer aquells treballs de recerca sobre aspectes relacionats amb Amposta, la comarca del Montsià i les Terres de l'Ebre. Enguany s'han presentat un total de vuit treballs.

 

Participació