Front comú dels empresaris ebrencs per reclamar mesures urgents per al Delta de l'Ebre

Els agents econòmics han enviat una carta al president de la Generalitat i a la ministra de Transició Ecològica per demanar

El restaurant 'Los Vascos' sobresortint des de la platja de la Marquesa, al delta de l'Ebre.
El restaurant 'Los Vascos' sobresortint des de la platja de la Marquesa, al delta de l'Ebre. | ACN
Aguaita.cat
19 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:52h
Els empresaris i agents econòmics de les Terres de l'Ebre s'han unit per reclamar "accions d'emergència" per evitar la regressió del Delta. Mitjançant dos cartes dirigides al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, reclamen mesures "urgents i definitives" que els permetin garantir la seva activitat futura i supervivència de l'espai natural.

Joan Sucarrats, gerent d'Infosa –empresa que gestiona les Salines de la Trinitat– apuntava que "si no hi hagués explotacions d'arròs, l'Illa de Buda, uns negocis a les badies o les salines a la Punta de la Banya de ben segur que desapareixerien bona part dels valors naturals del Delta de l'Ebre", al que afegia que "les empreses que signem aquests documents hem treballat durant molts anys en activitats tradicionals, que sovint han passat de generació en generació. Estimem el territori i sabem que la feina que fem és essencial per mantenir l'activitat econòmica i els espais naturals del Delta". Els agents econòmics del Delta assenyalaven que de la seva activitat empresarial depenen "bona part dels llocs de treball, majoritàriament en el sector primari i terciari", de la zona del Delta .
 

Els empresaris del Delta que han signat les cartes a la Ministra i al President. Foto: Cedida



En les missives enviades al President i a la Ministra, els empresaris explicaven la situació del Delta de l'Ebre després del temporal Glòria i les llevantades posteriors: "El mar ha engolit literalment la barra del Trabucador en diverses ocasions, ha provocat pràcticament un desastre mediambiental als Calaixos de Buda amb l'entrada de l'aigua salada i un retrocés de més de 100 metres de la línia de la costa, ha inundat prop de 4.000 hectàrees d'arrossars prop de la Marquesa, ha avançat el tancament progressiu de la badia del Fangar, i ha taponat amb sorra la bocana del riu sense permetre l'entrada i sortida d'embarcacions", reblaven a la carta.

Accions urgents
Amb les comunicacions oficials, els agents econòmics reclamen un pla d'actuacions per al Delta de l'Ebre com el que ja s'havia cordat amb la Taula de Consens pel Delta, conformada per ajuntaments i comunitats de regants. "El futur immediat del Delta és preocupant, per això demanem mesures d'emergència com la redistribució de sorra que es va acordar per ajudar a les zones més afectades a superar els propers temporals, però també reclamem celeritat a l'establir mesures estructurals, que és el que necessitem de veritat", reblava Sucarrats. A la carta, els agents econòmics explicaven, tot demanant una reunió amb Torra i Ribera, que "com a coneixedors de la realitat del Delta de l'Ebre, reclamem accions d'emergència i una dotació pressupostària necessària per posar en marxa el sistema de dragues urgent, mentre se segueix treballant en la recerca d'una solució més definitiva".

Els signants de les cartes són Infosa, la Cambra Arrossera del Montsià, la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, les confraries de pescadors, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona a les Terres de l'Ebre, i l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, a banda dels propietaris de la meitat de l'Illa de Buda.