Unió de Pagesos exigeix a Agricultura els ajuts per a inversions en competitivitat de les explotacions agràries

El sindicat presenta observacions a la proposta de modificació 8a del PDR de Catalunya 2014-2020

per Redacció, 17 d'agost de 2020 a les 13:16 |
Imatge d'arxiu d'una recol·lectora i un tractor que avancen en paral·lel per l'arrossar. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos ha presentat observacions a la proposta de la vuitena modificació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, que el Departament d'Agricultura ha fet arribar als membres del Comitè de Seguiment del PDR català. El sindicat considera que la proposta "vulnera els acords unànimes de la Taula Agrària i del Parlament de Catalunya, en diversos aspectes", entre els quals els ajuts a les inversions en les explotacions agràries per millorar la competitivitat. El sindicat reclama a Agricultura que "no abandoni el marc de la concertació" i retorni el conjunt de fons compromesos (170 MEUR), així com els nivells d'ajut pactats el 2014, en unes mesures que qualifica de "la màxima prioritat agrària i social".

L'organització agrària recorda que, tal com estableix l'article 130.1 de la Constitució, "els poders públics han d'atendre la modernització i desenvolupament, en particular, de l'agricultura i la ramaderia, amb la finalitat d'equiparar el nivell de vida a la resta de ciutadans".


Unió de Pagesos ja va advertir el 2015 i 2016 a Agricultura que "es podien atendre totes les peticions en matèria de modernització al llarg de l'execució del PDR", però "llavors no van atendre les peticions i raonaments del sindicat i van acabar adoptant una política conservadora, imposant la reducció dels ajuts màxims".

Així, el general del 40% i un màxim del 80% es van reduir, respectivament, a un 35% i un 55%; els suplements per a jove, explotació en zona amb limitacions naturals –zona de muntanya i altres zones amb limitacions- i les inversions col·lectives –grups de pagesos- van passar, respectivament, del 10%, 10% i 20% al 5%, 5% i 10%, assenyala el sindicat. També es van establir criteris de selecció que deixaven la pagesia prioritària (Explotacions Agràries Prioritàries de la Llei 19/1995) fora de l'accés a les convocatòries del 2016 al 2019.


A finals de juliol, els membres del Comitè de Seguiment del PDR de Catalunya, després de la reunió anual, han pogut tenir accés a la informació de l'execució real d'aquestes mesures (previsions d'Agricultura, resolucions i imports realment executats i pagats). Segons Unió de Pagesos, això ha permès constatar que "no s'han complert els mals auguris que el mateix Departament ha vingut fent del 2015 al 2019 sobre la manca de recursos per atendre totes les peticions de modernització 2015-2020".

Per això, el sindicat ha ofert a Agricultura la via de la concertació per resoldre aquestes inexplicables propostes dels responsables polítics de la Generalitat per a "aquesta matèria agrària i socioeconòmica altament sensible".

Unió de Pagesos no descarta mobilitzacions si Agricultura no rectifica
Així mateix, Unió de Pagesos s'adreçarà a totes les formacions polítiques amb representació al Parlament perquè intercedeixin a l'hora de "fer respectar els acords del sector, el Govern i els mateixos grups en aquesta matèria". El sindicat adverteix que si continua la tramitació de la proposta per part del Departament davant de la Comissió Europea "sense la imprescindible concertació i el respecte als acords", endegarà una campanya de mobilitzacions fins que Agricultura rectifiqui aquesta posició i permeti que el 2021 hi hagi una convocatòria de modernització "sense cap retallada".

 

Participació