Costes finalitza els treballs de regeneració parcial de la barra del Trabucador

El servei provincial de Costes finalitza els treballs de regeneració parcial de la barra del Trabucador

Els treballs actuals de Costes al Trabucador estaran llestes al juliol.
Els treballs actuals de Costes al Trabucador estaran llestes al juliol. | Cedida
Aguaita.cat
31 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:12h
Els darrers dies del mes de juliol s’han acabat els treballs de regeneració parcial del Trabucador al delta de l’Ebre, terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, que ha portat a terme el Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant el servei provincial de Costes. Les tasques ambientals portades a terme estan incloses dintre de les actuacions d’emergència que s’han executat en els darrers mesos a tot el litoral tarragoní per recuperar els espais malmesos per les llevantades.
La barra del Trabucador té una longitud d’uns 6 quilòmetres dels quals 4,5 es van veure afectats pel temporal Gloria, trencant la barra i deixant la península dels Alfacs aïllada com si fos una illa. A la part central, i amb una longitud de 2,6 quilòmetres, es va obrir  un canal de profunditat variable entre 1,5 y 3,0 metros, i a la resta la profunditat era entre 0,5 y 1,5 metros.
Els treballs portats a terme han consistit en restituir la continuïtat de la barra del Trabucador mitjançant la reposició de 350.000 m3 de sorra procedent de l’interior de la badia a les zones d’acumulació de sorra que foren desplaçades per la gran intensitat del temporal Gloria. Esta sorra va ser  transportada per mitjans terrestres, camions. També es van eliminar els depòsits d’enderrocs existents a diversos punts, procedents d’actuacions realitzades a mitjans dels noranta i que interferien en la dinàmica natural de la barra.
Amb tot plegat s’ha restituït la part que va quedar més crítica de la barra reposant la seua continuïtat amb el propòsit de garantir el seu comportament natural i facilitant la seua recuperació  mitjançant mecanismes de dinàmica costera que fins el moment han generat i mantingut el braç  a més de protegir l’ecosistema intern de la badia dels Alfacs.
Els treballs han tingut una duració de 3 mesos de maig a juliol, i les empreses que els han executat han estat Vives Anguera, S.L. y J.Morell, S.L. Per a la realització de la regeneració parcial s’ha comptat amb l’estreta col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’assessorament del Laboratori d’Enginyeria  Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya, com a assessors tècnics i científics experts en qüestions  relatives a la dinàmica litoral i morfo dinàmica costera.

Este matí, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha visitat l’indret on s’ha portat a terme l’actuació de Costes  acompanyat del cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya. En les darreres setmaners s’ha traslladat en diverses ocasions el delta de l’Ebre on s’ha entrevistat amb els responsables municipals i tècnics, amb especial interès per les tasques que es portaven a terme al Trabucador. Amb l’acabament dels treballs, vol manifestar el seu agraïment a les parts implicades així com la seva satisfacció institucional i personal al comprovar que la feina portada a terme ha estat en tot moment acurada. En este sentit, Sabaté reitera un cop més el seu  compromís de seguir pendent de les necessitats ambientals del Delta així com de tota la resta de la Costa de l'Ebre i Tarragona. 
 

Costes ha invertit 3,5 M€ per pal·liar els danys de les llevantades a la costa tarragonina Foto: Cedida


La Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica va decidir a finals d’abril aixecar la suspensió temporal acordada el passat 16 de març de les obres d’emergència a tot el territori espanyol amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma. A les Terres de l'Ebre i Tarragona la inversió ha estat de 3,5 M€. Els treballs dirigits des del Servei Provincial de Costes van reprendre’s al maig amb cincs empreses adjudicatàries distribuïdes per tot bel litoral, amb un termini d’execució de dos mesos.   
Els treballs es van reiniciar amb les preceptives mesures de prevenció i seguretat recomanades per les autoritats sanitàries per evitar la propagació de virus. El protocol de contenció i les mesures a adoptar foren  coherents amb el disposat pel Ministeri de Sanitat en el document "Procediment d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l'exposició a la SARS-COV-2", de 8 d'abril.
Estes obres d’emergència han tingut l’objectiu de reparar els danys produïts a causa dels temporals marítims, de vent i pluja, esdevinguts el passat mes de gener de 2020 a la costa de diverses províncies, entre elles Tarragona. L’import destinat a la nostra província fou de 3.500.000 euros amb càrrec a l’aplicació pressupostària de despeses de la Direcció General de la Costa i el Mar amb una anualitat total per al 2020. 
La intensitat de la borrasca Glòria entre els dies 19 i 24 de gener de 2020, més altres de posteriors, va provocar inundacions i diversos danys a la costa. SEfons informa el Servei de Costes del Ministeri a Tarragona va realitzar amb urgència un informe que va remetre a la seva direcció general i que ha portat a la resolució de les següents obres d’emergència: 

 A Tarragona i Terres de l'Ebre va ser destacable l’erosió de les platges amb una considerable pèrdua de sorra, a més de danys a passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a platges. Les actuacions han estat destinades, de forma genèrica, a la reparació de danys a cordons dunars, passejos, espigons i accessos a platges dels municipis de Cunit, Calafell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona,    Vila-seca, Salou, Cam-brils, Mont-roig, L’Hospitalet de l’Infant, L’Ametlla de Mar, El Perelló, L’Ampolla, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, i Alcanar.