Esquerra demana la rectificació dels límits marítims per retornar el Castor a aigües catalanes

El govern socialista de Jose Luís Rodríguez Zapatero va modificar els límits per ubicar el Castor en aigües valencianes

per Aguaita.cat , Alcanar, 11 de juny de 2020 a les 13:10 |
La diputada al Congrés, Norma Pujol, juntament amb l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig i el president d'ERC a l'Ebre, Alfons Montserrat | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La diputada al Congrés, Norma Pujol i el diputat al Parlament de Catalunya, Alfons Montserrat, ha presentat este matí a les Cases d'Alcanar la Proposició no de Llei (PNL) que els republicans han registrat a Madrid demanat al govern espanyol que rectifique els límits de les Capitanies Marítimes i els Districtes marítims de Tarragona i Castelló;  “i així retornar l'espai marítim del Castor a aigües catalanes”. Ha dit Pujol.

La diputada ha afirmat que “ho fem per revertir una actuació arbitrària del govern socialista de Zapatero, i aconseguir que la Generalitat siga considerada com administració afectada en tot el procés de desmantellament de les instal·lacions del Castor, i en concret en les matèries que són de la seua competència”.


Pujol ha recordat que “de manera arbitrària, unilateral i sense cap justificació tècnica el govern socialista va modificar els límits marítims de Tarragona i Castelló amb l'objectiu d'evitar que la Generalitat de Catalunya pogués intervenir com a part afectada en el procediment de tramitació i autorització del Castor i ho fes la valenciana, que era totalment favorable al projecte”.

La PNL demana al govern espanyol que derogue la Correcció del Reial Decret 638/2007 de 18 de maig de 2008 que modificava  els límits marítims on es va construir el magatzem de gas submarí Castor i  retorne aquell espai marítim a aigües catalanes.


La iniciativa parlamentària, segons Pujol, “dóna compliment a una de les recomanacions aprovades en el Dictamen de la Comissió d'investigació del Castor celebrada al Parlament de Catalunya”.

Pujol ha recordat que l'actual ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; quan es van fer les rectificacions dels límits marítims era Directora general de l'oficina espanyola del canvi climàtic, i pocs mesos després ja com a Secretaria d'Estat del Ministeri de Medi Ambient, va signar favorablement la Declaració d'Impacte Ambiental del Castor.

Alfons Montserrat, diputat d'Esquerra al Parlament, ha criticat que  “en campanya electoral Sánchez anunciés que en sis mesos Enagás tindria el projecte de segellat dels pous però passat este termini seguim sense tenir cap mena d'informació, ni cap acció al respecte”.

Montserrat ha demanat que “per salut democràtica s'ha de restablir i no tocar allò que no s'havia d'haver tocat mai; perquè la rectificació dels límits marítims és fruit del modus operandi d'adequar els marcs normatius a les necessitats i requisits dels projectes dels grans oligopolis, i així fer callar administracions que consideraven que podien ser molestes”.

 

Participació