Amunt el nus!

Més de 15.000 persones han pres part de la manifestació que ha tingut lloc al cor del delta, entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre | La fita marca el reinici de la lluita contra la política hidrológica del PP, plasmada en el pla de conca

S. Berbís/ S. Cabanes
30 de març del 2014
La marea blava ha passat per primer cop pel pont de 'Lo Passador', al cor del Delta
La marea blava ha passat per primer cop pel pont de 'Lo Passador', al cor del Delta | Sergi Aznar
La marea blava ha passat per primer cop pel pont de 'Lo Passador', al cor del Delta Foto: Sergi Aznar

“En nom de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, comença una nova etapa de lluita”. Manolo Tomàs ha alçat de nou la veu, micròfon en mà, com fa sis, vuit i catorze anys, davant els milers de persones que este matí, desafiant a la pluja perquè l’aigua és vida, s’han reunit al cor del delta per dir no al pla de conca. Anunciava el reinici de la lluita antitrasvasista. “Amunt el nus”, ha dit per donar sortir da una manifestació multitudinària entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre. Una protesta, encapçalada per la pancarta amb el lema ‘L’Ebre sense cabals és la mort del delta’, que ha reunit més de 15.000 persones en el moment àlgid de creuar el pont, Lo Passador, que per primera vegada s’incorporava a la iconografía de la lluita per la porta gran.

Com sempre, ha estat la ciutadania la protagonista d’esta indispensable punxa del trident: la mobilització social. El blau del nus a les camisetes, el somriure a la cara amb la il·lusió de veure que una vegada més no fallava la determinació dels ebrencs per defensar la integritat del seu riu i el delta, la música de xarangues i batukades animant la marxa, el crit de ‘Lo riu és vida’, desenes de pancartes al·lusives a la defensa de la terra i el convenciment que una vegada més es pot aturar una política antitransvasista caduca i perjudicial per a l’Ebre han donat la força per emprendre una fase que, ara, ha reconegut Tomàs “és més confusa” perquè ningú parla encara obertament de transvasaments. I amb tot, la gent de l’Ebre ja ha sabut reaccionar, malgrat la pluja i el fred, com fa 13 anys ho va fer a Brussel·les.

Tres personatges a una

Los Xicuelos del Delta han fet un pilar davant de l'Ajuntament de Deltebre Foto: Sergi Aznar
 
Tomàs ha personalitzat en tres representants polítics i institucionals la nova agressió a l’Ebre: Soraya Sáez de Santa Maria, per afirmar que el pla respon a la rigorositat científica però no aportar els informes que avalarien esta afirmació; el ministre Arias Cañete, a qui ha titllat de “liquidador del delta de l’Ebre”, i també el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, a qui ha recriminat ser un “ignorant” d’allò que li passa a l’Ebre i de volen “vendre” Aragó. “L’Ebre no està en venda”, ha recordat la també portaveu Susanna Abella, que ha exposat les intencions governamentals de desplegar grans regadius per acabar venent concessions a través dels bancs d’aigua. El pla, ha insistit Joan Antoni Panisello “és un ofec mediambiental i econòmic per a les Terres de l’Ebre”. Panisello també ha apuntat que “la planificació territorial ha de passar per un millor aprofitament dels nostres recursos”.

El cos de la manifestació ha inclòs pancartes per aglutinar plataformes de diferents municipis –L’Aldea, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita o fins i tot Flix han portat pancarta pròpia-. Els alcaldes –els dels anteriors municipis i també de l’Ampolla, Alcanar, Ulldecona, Amposta o La Sénia- s’han reunit també darrera d’un lema comú, el mateix que obria la marxa.

'Lo riu és vida' retrona

El crit de ‘Lo riu, és vida, no al transvasament’, ha tornat a retronar al mig de les artèries principals de Sant Jaume d’Enveja (12 anys després d’aquella gran mobilització amb José Antonio Labordeta com a lector del manifest) i Deltebre, i ha pujat encara més de to després que Josep Polet llegís el manifest davant de l’Ajuntament de Deltebre. “La nostra força farà que ens escolten a Europa”, ha assegurat, tot exigint l’aplicació de les normes comunitàries i dixar de banda “velles polítiques depredadores que servixen per a l’enriquiment d’uns quants malgastant els recursos de tots i posant en perill la pervivència del delta”.

Representants de les formacions polítiques que s’oposen al pla aprovat pel Govern central el passat 28 de febrer també s’han sumat a la mobilització, entre ells Oriol Junqueras, d’ERC; Jordi Turull, de CiU –partit que s’ha sumat a la mobilització en defensa de l’Ebre en esta segona etapa de lluita-, Joan Herrera, d’ICV; Miquel Iceta, del PSC; David Fernàndez, de la CUP, també membres de Solidaritat per la Independència, amb pancarta pròpia com també l’Assemblea Nacional Catalana, amb Carme Forcadell al front, o Ernest Maragall, de Nova Esquerra Catalana han assistit a la cita. Els líders de les formacions catalanes i diputats del territori han sostingut la pancarta ‘Per Catalunya, salvem lo Delta’.

Les declaracions dels polítics

“La nostra presència és testimonial. Els veritables protagonistes són la gent de la PDE. Avui és molt important que hi haigue una percepció de cara fora de recolzament a nivell social. Actes com el d’avui ens facilitaran molt la tasca als polítics que hem de treballar en altres àmbits”, ha afirmat per la seua banda l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

Josep Maria Terricabras, candidat d'ERC a les eleccions europees, per la seua banda, ha dit que "la batalla de l'aigua és la batalla de la vida", i ha donat el seu suport "incondicional" a la lluita a favor del riu i de les Terres de l'Ebre.

“Estem molts satisfets per què malgrat la climatologia la gent ha tornat a escoltar la veu d’aquells que defensen el riu, la veu de les plataformes, dels electes de les terres de l’ebre i en aquest sentit ens hem de felicitar. Malgrat les dificultats la gent segueix compromesa en la defensa del riu i del cabal ecològic”, ha declarat Iceta. “Hi ha hagut algun partit que s’ha incorporat”, ha afegit en referència a CiU, “i això és una molt bona notícia”.

El co-president d’ICV, Joan Herrera, per la seua banda ha apuntat que “Europa ha de reaccionar a partir de la unitat i la mobilització, però també a partir de la demanda del govern català” i ha reclamat al mateix temps coherència al Govern de CiU: “de la mateixa manera que denunciem que l’excés de regadius a altres conques, hem d’aplicar la mateixa lògica a Catalunya”.

Per la seua banda, el líder de la CUP ha afirmat que “aquesta és la millor resposta possible, això s’aturarà des de la mobilització social i l’activació popular. És La millor garantia d’aturar un altre cop aquesta sensació absoluta de regressió al passat. Contra els que volen tornar al passat, nosaltres tornem al present al futur”.

Ni la pluja ni el mal temps han aturat els milers de manifestants Foto: Sergi Aznar