Tortosa recorda la trentena de deportats tortosins a Mauthausen, en el 75è aniversari de l'alliberament

Un dels presoners d'aquest camp d'extermini va ser el fotògraf Antoni Garcia, que va desenvolupar un paper clau per testimoniar la barbàrie del règim nazi

per Aguaita.cat , Tortosa, 5 de maig de 2020 a les 19:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 5 de maig del 1945, avui fa 75 anys, les tropes aliades de la Segona Guerra Mundial van alliberar el camp d'extermini nazi de Mauthausen, a Àustria. Coincidint amb esta efemèride, la regidoria de Memòria Històrica de Tortosa ha preparat diverses activitats per donar a conèixer l'horror que van patir en aquest camp alguns dels deportats catalans, entre els quals també hi havia presència d'una trentena de presoners tortosins. Un d'aquests va ser Antoni Garcia, la contribució del qual va ser determinant per documentar i conservar les proves fotogràfiques de la barbàrie que es va cometre al camp nazi, i que posteriorment van ser clau durant el juí de Nüremberg contra els alts càrrecs del règim d'Adolf Hitler. Des del 2007, la sala d'exposicions permanents del Museu de Tortosa porta el nom d'Antoni Garcia. 

Els continguts sobre aquest aniversari es poden trobar a l'apartat d'agenda de la web municipal agenda.tortosa.cat. Allà, a més d'una contextualització de la presència tortosina i ebrenca a Mauthausen, i una petita biografia sobre Antoni Garcia, també s'hi poden trobar enllaços a documentals i referències literàries que permeten aprofundir en el coneixement d'aquells fets. És el cas del documental 'Los últimos españoles en Mauthausen', o del llibre 'Els catalans als camps nazis', de Montserrat Roig. 


La regidora de Memòria Històrica de Tortosa, Dolors Bel, assenyala que amb aeste petit homenatge "volíem no deixar passar aquesta data, i fer un recordatori a totes les persones que, en unes circumstàncies tan tràgiques, van lluitar, van patir i fins i tot hi van deixar la vida". "És important mantindre viva la memòria, perquè cal recordar per no oblidar", conclou Bel. 

Cartell per recordar la trentena de deportats tortosins a Mauthausen, el dia del 75è aniversari de l'alliberament Foto: Cedida


 

Participació