Perilla la gestió de la Reserva Natural de Sebes, a Flix, per manca de recursos

La Junta del Grup Natura Freixe de Flix dimitirà en la propera assemblea i en perilla també la continuïtat de l'entitat

per S.C. , Flix, 9 de març de 2020 a les 11:57 |
Imatge aèria de la Reserva Natural de Sebes | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de 30 anys gestionant la Reserva Natural de Sebes a Flix, el Grup Natura Freixe ha aixecat el crit d'alerta davant d'una situació límit que durà a la Junta directiva de l'entitat a presentar la seua dimissió en la propera assemblea.

L'entitat sense ànim de lucre involucrada en la conservació d'espais naturals assegura que "la incapacitat" de les administracions per garantir els recursos que asseguren al Grup Natura Freixe un finançament estructural "posen en perill la continuïtat tant de les tasques que es realitzen com a entitat gestora de la Reserva de Sebes com de la pròpia organització en cas de no trobar solucions i compromisos immediats".


En un comunicat, l'entitat alerta que el model de finançament de Sebes "està esgotat" i requereix "de forma absolutament imprescindible que es garantisquen els recursos econòmics, humans i materials necessaris" per assegurar a l'entitat gestora unes condicions financeres estables i segures.

Actualment, alguns membres de la Junta Directiva han hagut d'assumir responsabilitats financeres i econòmiques a títol personal derivades de la gestió ordinària de la Reserva. Els ingressos estructurals per mantenir l'equip mínim de personal (6 persones) i despeses de materials, cobreixen menys del 50% d'esta despesa i la resta s'ha d'obtenir de nous projectes (subvencions, ajuts, convenis...) "que representen més càrrega de feina i incerteses en la seua convocatòria, cobraments, etc", exposa la nota.


El Grup Natura Freixe (GNF) té actualment una plantilla d’11 persones per desenvolupar les tasques que requereix la gestió de la Reserva Natural de Sebes així com per tirar endavant 27 actuacions o projectes que es corresponen amb diferents línies d'ajuts i subvencions: "el projecte realitzat fins al moment ha estat molt ambiciós però alhora compromès amb els ideals dels estatuts del GNF i generador d’una activitat econòmica molt significativa i necessària per al nostre territori (més de 3’5 MEUR generats en últims 12 anys de forma directa)", asseguren.

Fins ara el GNF ha obtingut recursos participant en convocatòries d’ajuts, establint convenis anuals amb administracions i també formalitzant contractes de serveis que "porten associats incerteses i, sovint, retards en pagaments". Com a conseqüència d'això i per fer front a les responsabilitats econòmiques i socials adquirides, el GNF "ha d’assumir uns riscos impropis per la naturalesa, esperit i finalitat de l’entitat".

Per tot plegat, la Junta del GNF dimitirà en la propera assemblea "no sense abans haver informat i traslladat a la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Flix i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre la preocupació i el malestar de la Junta, les conseqüències que podria tenir la desaparició del GNF i la invitació a arribar a un consens sobre el futur de la Reserva".

L'entitat informa també que en les darreres setmanes s’han mantingut contactes amb responsables del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya com a responsables de la gestió dels espais naturals, que han traslladat el seu suport i que estan cercant fórmules que resolguen el finançament estructural per entitats com esta que realitza tasques substitutòries de l’administració en la gestió i conservació de la biodiversitat als espais naturals.

 

Participació