El Govern a les Terres de l'Ebre impulsa una jornada per debatre sobre el despoblament i les oportunitats en l'entorn rural

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, inaugurarà la jornada que tindrà lloc el 7 de març a Paüls

per Aguaita.cat , Paüls, 2 de març de 2020 a les 12:18 |
La jornada se celebrarà a Paüls este 7 de març | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els departaments de la Vicepresidència, a través de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE); el de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Coordinació Territorial de Joventut; i el d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de les Terres de l’Ebre, organitzen el proper dissabte, 7 de març, la Jornada “Nova ruralitat, joves i desenvolupament dels pobles”.

La Jornada, adreçada a càrrecs electes locals i oberta a joves, associacions, investigadors, tècnics i estudiants, vol posar a debat el despoblament del món rural, una tendència global que també afecta al país i, especialment, a les Terres de l’Ebre.


En este sentit, el coordinador territorial de Joventut, Joan L. Barberà, explica que l’objectiu de la Jornada és "plantejar elements conceptuals entorn l’arrelament i la nova ruralitat i alhora plantejar accions que ens ajuden a pal·liar el despoblament i afavorir el desenvolupament dels nostres pobles".

La Jornada analitzarà esta temàtica des de la teoria a la pràctica. Així comptarà, durant el matí, amb dues ponències: ‘Desenvolupament vs repoblament, reflexions conceptuals i metodologies’ a càrrec del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joaquin Recaño; i 'Desenvolupament rural a l’Ebre: especificitats, polítiques i elements d’oportunitat' del tècnic de la Fundació Universitat Rovira i Virgili, Josep M. Piñol.


I també es debatrà en una taula rodona amb els professors Ignasi Aldomà de la Universitat de Lleida i Vicent A. Querol de la Universitat Jaume I de Castelló i Dolors López de la UNED Tortosa.

Ja a la tarda, es planteja un espai de reflexió i quatre grups de discussió, que tindran com a fil conductor quatre situacions diferents: la mirada de persones que han viscut sempre al territori; la de les persones que han marxat i han tornat; la de les que han marxat i no han tornat i de les persones vingudes d’altres indrets que s’han establert a les comarques ebrenques. Per acabar  amb un posada en comú i unes conclusions a càrrec de la vicepresidenta de l’Associació de Micropobles, Carme Ferrer.

L’obertura de la Jornada, a càrrec del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, tindrà lloc a les 09.45h al Casal Municipal de Paüls. La cloenda, a les 16.30h aproximadament, anirà a càrrec del coordinador territorial de Joventut, Joan L. Barberà.

 

Participació