Investigació

Un nou estudi de la URV demostra que una maçana et pot salvar la vida

Investigadors d'un grup de recerca de la URV analitzen els estudis fets fins ara sobre els beneficis d'esta fruita

per Aguaita.cat , 27 de febrer de 2020 a les 12:44 |
El doctorand de la URV Andrée Sandoval, al centre, amb les investigadores Rosa Solà (esquerra) i Úrsula Catalán, que són les supervisores de la seva tesi | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Investigadors del Grup de Recerca en Nutrició Funcional, Oxidació i Malaltia Cardiovascular (NFOC-Salut) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han constatat els beneficis de la ingesta de maçanes per a la prevenció de malalties cardiovasculars. El grup ha analitzat els estudis fets fins ara sobre l'efecte del consum de maçanes de polpa vermella riques en antocianines per reduir el colesterol, en el marc del projecte '"AppleCor".

La prova científica demostra que els individus que ingereixen almenys una poma sencera al dia -uns 100 grams-, com a mínim durant un any, redueixen en un 14% el risc de morir per qualsevol causa, en un 27% el risc de morir per ictus i en un 25% el risc de morir per un infart cardíac i de patir un ictus. A més, es redueix en un 9% el risc d’hipertensió i en un 24% el risc que l'aorta es calcifique de manera greu.

D'altra banda, l'efecte del consum de maçanes, verificat mitjançant estudis d'intervenció nutricional, demostra que tenen un efecte beneficiós en els nivells lipídics sanguinis. Així doncs, menjar una poma al dia durant almenys vuit setmanes redueix els valors de colesterol total i de colesterol de baixa densitat (LDL o "colesterol dolent"). A estos beneficis s'hi afegeix que consumir una poma al dia fa augmentar els nivells de colesterol d'alta densitat (HDL o "colesterol bo").

Els beneficis d'esta fruita no només es limiten als lípids sanguinis sinó que també fan disminuir els nivells d'inflamació amb la reducció d'un grup de proteïnes conegudes com citocines proinflamatòries i amb altres marcadors d'inflamació determinats en sang, com la proteïna C reactiva.


Millora de la funció arterial

De la mateixa manera, la ingesta de 200 grams de poma sencera provoca la reducció de la pressió arterial sistòlica i millora la funció arterial durant les dues hores després d'haver-ne consumit. Estos avantatges es van demostrar consumint una poma al dia sense importar-ne la classe, però, com explica l'equip investigador, una gran part de la magnitud dels efectes depèn de l'origen geogràfic de les pomes consumides, ja que condicions com el clima, la temporada de collita i el tipus de sòl en modifiquen significativament la composició nutricional.

Estos resultats formen part del projecte "AppleCor", que ha rebut el suport del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, l'Agència Estatal d'Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. Dins d'este projecte s'emmarca la tesi doctoral d’Andrée Sandoval, un dels doctorands cofinançats per la Fundació La Pedrera, que també forma part dels 45 doctorands contractats a través de el programa Martí i Franquès COFUND de la URV.

 

Participació