El Govern obre la porta a la implantació de 18 nous aerogeneradors a la Ribera d'Ebre

S'ha aprovat un nou decret llei urgent per combatre l'emergència climàtica

Imatge d'un parc eòlic
Imatge d'un parc eòlic | ACN
Redacció
17 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:52h
Una allau de parcs eòlics es dibuixen a cavall entre la Ribera d'Ebre, Tarragona i Lleida. Ara, el nou decret llei urgent del Govern per combatre l'emergència climàtica obre la veda a la implantació de nous parcs.

Recentment s'ha fet públic que la firma Naturgy -l'antiga Gas Natural Fenosa-, vol fer una desena de parcs amb 73 aerogeneradors, la gran majoria a les comarques de l'Anoia, la Conca de Barberà i la Segarra. En aquesta pugna eòlica, però, també hi entren altres empreses, com Green Capital Power -controlada per l'exgendre de Florentino Pérez-, que ja s'han presentat als municipis per temptejar-los. Al territori hi ha divisió entre partidaris i detractors de l'eòlica.

L'Anoia, la Conca de Barberà, la Segarra i la Ribera d'Ebre són les quatre comarques catalanes en les que es preveu una major implantació eòlica. Dels onze nous parcs previstos amb 78 molins en total, una vintena es dibuixen a l'Anoia, una altra vintena a la Segarra, divuit a la Ribera d'Ebre, catorze a la Conca de Barberà i cinc al Baix Camp.

El nou decret, a part d'eliminar barreres administratives i aplanar el camí per a la implantació d'energia eòlica i fotovoltaica a Catalunya, també va acompanyat d'una ponència d'energies renovables, a través de la qual es fa una consulta prèvia a tots els municipis perquè puguen dir la seua abans que el Govern done llum verda.

Ha estat a través d'este òrgan que s'han conegut els projectes. Alguns són nous i d'altres es rescaten del calaix. S'han fet públiques onze centrals amb gairebé 80 aerogeneradors i una potència global de més de 350 MW. D'aquestes, deu són de Naturgy i un onzè parc, de Green Capital, segons confirmen des d'Empresa i Coneixement.

Naturgy pretén promoure vuit parcs eòlics entre l'Anoia, la Conca de Barberà i la Segarra anomenats Trilla, de 33,6 MW; Seré, de 33,6 MW; Ondara, de 19,4 MW; Esteve, de 12,6 MW; Gilet, de 42 MW; Les Mates, de 29,4 MW; i Millars, també de 29,4 MW-; dos a la Ribera d'Ebre -al terme de Tivissa- i un al Baix Camp -Vandellòs.

Per la seua banda, Green Capital en planteja un altre, amb el nom de Portella, entre Santa Coloma de Queralt i Argençola.

Estos són, ara per ara, els projectes que contempla la Generalitat, però no són els únics que hi ha sobre la taula. Green Capital ha remet a tràmits, via ministeri, tres parcs eòlics més de major envergadura.

I en poden aparèixer d'altres fins que s'esgote el termini fixat pel decret.