La llevantada no afluixa: la neu dona pas a les pluges intenses i ataca el litoral del Delta

Ulldecona acumula 150 litres i al massís del Port el tou de neu supera el mig metre per sobre dels 1.000 metres | Molta preocupació per les destrosses al Delta

El temporal de mar a les Cases d'Alcanar
El temporal de mar a les Cases d'Alcanar | Sílvia Berbís
NacióDigital
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 11:03h

La llevantada no afluixa. El fort temporal de pluja, neu, vent i mar continua actiu i l'episodi s'allargarà fins almenys el dimecres. Al Principat s’han activat els plans Neucat i Ventcat i les principals alertes se centren ara en les lleres dels rius. 

Les precipitacions en forma de neu acumulen gruixos importants al Port i en alguns punts de la Terra Alta. Segons informa el Servei Metereològic de Catalunya, s'acumulen 55 cm a la cota 1.055 del massís del Port. I, pel que fa a la Terra Alta, a Horta de Sant Joan acumulen 30 cm de neu (488 metres sobre el nivell del mar). A partir d'ara, però, s'espera que la neu ja done pas a la pluja. 
 

Per sobre dels 1.000 metres la neu acumulada és de 50 cm al massís del Port Foto: Hostal Restaurant Pous de la Neu-Parc Natural dels Ports

El vent continua bufant amb força i segueix sent una de les grans preocupacions, sobretot al litoral del delta de l'Ebre, un punt especialment fràgil als temporals de llevant, que solen engolir al seu pas la línia de costa, arrossars i platges.

En este sentit, els alcaldes de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja ja han avançat que els pronòstics són dolents. El batlle de Deltebre, Lluís Soler, ha emès un comunicat a les xarxes: "Pèrdua de la línia de costa, arbres caiguts, senyals tombats... estes són algunes de les afectacions que tenim al municipi i que seguim minut a minut". A Deltebre, com a mesura de precaució, s'han suspès les classes als centres educatius i s'han tancat equipaments, com el centre esportiu.



Per la seua banda, l'Ajuntament de Sant Jaume també ha emès un comunicat, on avança que els danys a l'Illa de Buda poden ser "esgarrifosos". S'ha tallat la carretera que dóna accès a Migjorn i s'ha demanat a tothom que no accedisca a les zones del litoral.



Les destrosses a la costa de l'Ampolla també són evidents. L'Ajuntament, com a mesura de precaució, ha tallat l'accès a la zona de l'Arenal.



A la Terra Alta també hi ha carreteres amb problemes, on cal portar cadenes. Es tracta de la carretera T-330, entre Arnes i Prat de Comte, i la T-334, a Horta de Sant Joan. Podeu consultar aquí l'estat de la xarxa viària en directe
 

Batea des de l'aire. Foto: Miriam Llop Plana



Els pobles que acumulen,de moment, els registres de precipitació més importants són Ulldecona (146 litres), Alcanar (119 litres), Mas de Barberans (119 litres), Aldover (111 litres) i la Ràpita (104 litres).