La Festa de les Llums ens descobreix el call jueu, de la mà de la Jueva de Tortosa

'Recordant Hanukkà' tindrà lloc el 28 de desembre amb una visita guiada i un concert al Museu, i es completa amb unes jornades gastronòmiques a sis restaurants

Redacció
18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:45h
1200_1576690955jueva_portada_edited
1200_1576690955jueva_portada_edited | Cedida
El 28 de desembre tindrà lloc, per cinquè any, l'espectacle 'Recordant Hanukkà'. Es tracta d'una visita guiada al call jueu, de la mà del personatge de Blanca, la Jueva de Tortosa, que interpreta Pili Cugat amb l'acompanyament musical de Carlos Luprián. 

La proposta arranca d'una de les tradicions de la cultura jueva, Hanukkà o Festa de les Llums, mitjançant la qual commemoren una fita històrica per al poble jueu que es remunta al segle II abans de la nostra era. La presència de la cultura jueva a Tortosa al llarg de la història ha permès trobar algunes restes d'època medieval que documenten que també s'hi celebrava aquesta festivitat: segons ha recordat Cugat, al 2000 es va localitzar un fragment d'una llàntia d'oli, anomenada menorà o 'hanukkiyà', en una actuació a la plaça de la Immaculada de Remolins. Ara, aquest fragment s'exposa al Museu de Tortosa, dins l'apartat que ressegueix la petjada jueva a la ciutat. Per aquest motiu, 'Recordant Hanukkà' tindrà una primera part teatralitzada al call de Remolins a partir de les 19 h i finalitzarà al Museu a les 20 h amb una actuació musical de la Jueva de Tortosa, a més de la visita a aquests vestigis. 
 


El regidor de Turisme, Sisco Pepió, ha remarcat que l'espectacle permet gaudir a la vegada de dos dels elements més singulars de Tortosa ja que "combina el turisme i la cultura, facilitant conèixer un dels barris històrics de la ciutat, el call jueu, de la mà d'una proposta que també conjuga el teatre i la música", assenyala.
 
Per poder assistir a la representació cal reservar prèviament al telèfon 698 080 050 (donatiu: 3 euros). 

Jornades de cuina jueva Coincidint amb aquesta proposta, sis restaurants que formen part de l'associació Platigot participaran a les jornades culinàries de la Cultura Jueva Catalana. Del 27 al 29 de desembre oferiran menús amb plats inspirats en aquesta gastronomia, que es caracteritza, entre d'altres, pel protagonisme de l'oli d'oliva. Els restaurants participants són el del Parador, el Portal de Tamarit, L'Olivera, Paiolet, Rosa dels Vins i el Palauet, tots a l'entorn dels barris històrics.