S'intensifica el temporal de pluges, onades i vent a les Terres de l'Ebre

Protecció Civil demana precaució al litoral, i municipis com Alcanar registren fins a 102.0 mm de pluja acumulada

Llamps sobre Manlleu.
Llamps sobre Manlleu. | Carme Molist
Aguaita.cat
04 de desembre del 2019
Actualitzat a les 16:42h
La part més activa del temporal de pluja, vent i onatge serà entre el migdia i la mitjanit. Protecció Civil demana especial prudència, especialment a la costa, on hi ha onades que poden superar els cinc metres d'alçada. Els plans Ventcat i Inuncat estan activats en estat d'alerta des de dimarts i el fenomen de fortes pluges s'allargarà fins dijous al matí.

Les dades actualitzades del temporal i precipitació acumulada a les Terres de l'Ebre és la següent:

Alcanar 102.0 mm  
els Alfacs 89.5 mm  
Amposta 76.3 mm  
Ulldecona - els Valentins 70.5 mm  
Mas de Barberans 56.5 mm  
PN dels Ports 49.8 mm  
Tivissa 49.8 mm  
Illa de Buda 44.6 mm  
l'Aldea 44.1 mm  
Aldover 41.6 mm  


Com podem observar Alcanar registra la major qüantitat de pluja 102.0 mm .L'Ajuntament ha donat una sèrie de recomanacions per evitar perills a través de les xarxes socials.




 
Es poden recollir fins a 100 litres per metre quadrat en 24 hores a les Terres de l'Ebre. A la façana litoral és on es poden produir de forma més intensa. L'Agència Catalana de l'Aigua alerta de possibles crescudes de rius i rieres al litoral.



A més, els cabals dels rius principals d poden créixer amb el pas de les hores. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, per la seva banda, ha avisat de possibles crescudes sobtades en els barrancs de la zona dels Ports a Terres de l'Ebre.
Nevades a les comarques dels Ports 
  A les comarques de Els Ports al nord de Castelló  sis equips de màquines de treure neu han operat per restablir el trànsit a les carreteres tal i com informen els Bombers del Consorci Provincial de Castelló.


Acessos a rius i rieres tancats

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que tanquin els accessos a rius i rieres i facin seguiment de l'evolució dels cabals fins dijous al matí. Es demana a la població que eviti aparcar prop de rieres i zones inundables de rius, evite circular per passos subterranis inundables i eviti la circulació per vies secundàries on plogui amb intensitat, especialment de matinada.

Ratxes molt potents de vent

Pel que fa al vent, es preveuen ratxes màximes importants, especialment entre les 18 hores i mitjanit de fins a 90 km/h en punts del litoral i zones altes del prelitoral. A partir de la matinada, el vent disminuirà d'intensitat i al matí haurà baixat força. Protecció Civil insta els ajuntaments a avançar el tancament d'espais públics, com els parcs urbans, en funció de l'evolució del vent.

Onades de gairebé 10 metres

Pel que fa al temporal marítim, afectarà amb molta intensitat tot el litoral, amb onades de 5 metres d'alçada mitjana en tocar la costa. Es poden produir onades de més de 6 metres i més grans. Per això, també s'ha demanat als consistoris de la costa que tanquin accessos a espigons, esculleres, platges i punts perillosos. També s'insta la ciutadania a no acostar-s'hi i evitar situacions de greu perill. En molts punts, el vent farà que les onades topin directament sobre passejos marítims. La franja horària en què el fenomen serà més intens és entre migdia i mitjanit, amb major intensitat fins les 18 hores. Dijous es mantindrà el fort onatge tot i que a la baixa.

Protecció Civil ha demanat als operadors ferroviaris Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe que duguin a terme accions preventives per poder anticipar-se a diferents incidències que puguin afectar la circulació de trens i atendre els passatgers afectats. També ha previst accions preventives Carreteres de la Generalitat per fer front a les possibles inundacions de les vies. 
 

La flota pesquera de la Ràpita ha quedat amarrada a port Foto: Francisco Jose Moya Moras